Η «βουτιά» του πετρελαίου πιέζει τις ευρωαγορές

Η πτώση του αργού κάτω και από τα 12 δολάρια δημιουργεί αρνητικό κλίμα στις ευρωαγορές. Τα στοιχεία που δείχνουν τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας αναμένουν οι επενδυτές.

Η «βουτιά» του πετρελαίου πιέζει τις ευρωαγορές

Σε αρνητικό έδαφος γύρισαν τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά την πτώση σχεδόν 30% που κατέγραφαν νωρίτερα τα συμβόλαια λήξεως Μαΐου του WTI, αν και η ροή ειδήσεων ως προς τον αριθμό των κρουσμάτων του κορωνοϊού και της σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων στην Ευρώπη, κρατά σε συγκριτικά συγκρατημένο επίπεδο τις απώλειες.

Καθώς ορισμένες εγκαταστάσεις αποθήκευσης πετρελαίου πλησιάζουν στο όριο χωρητικότητάς τους, το συμβόλαιο λήξεως Μαΐου του αμερικανικού αργού έφτασε να χάνει και τα 12 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent καταγράφει απώλειες πολύ πιο διαχειρίσιμες –«μόλις» 5% στα 26,5 δολάρια το βαρέλι.   

Όπως σχολίαζε ο αναλυτής της Rabobank Elwin de Groot, «για το πετρέλαιο υπάρχει ένα κάπως τεχνικό στόρι (με την αποθήκευση), αλλά και πάλι, αν η κατανάλωση ενέργειας έχει μειωθεί κατά 30% και ο OPEC μειώσει την προμήθειά του κατά 10%, και πάλι υπάρχει μεγάλο κενό».

Στην Ευρώπη, η προσοχή των επενδυτών στρέφεται επίσης στα οικονομικά στοιχεία που ανακοινώνονται, τα οποία αρχίζουν μόλις να δείχνουν τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Το πρωί, ανακοινώθηκαν τα στοιχεία για το εμπορικό πλεόνασμα Φεβρουαρίου της ευρωζώνης, το οποίο διαμορφώθηκε στα 23 δις ευρώ από 18,5 δις. τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, ενώ στη Βρετανία, τα στοιχεία που ανακοίνωσε η IHS Markit έδειξαν πως το ένα τρίτο των βρετανικών νοικοκυριών έχει ήδη υποστεί μείωση εισοδήματος λόγω της κρίσης του κορωνοϊου.

Ο δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί κατά 0,8% στις 330 μονάδες, κατά 0,78% ο FTSE 100 του Λονδίνου στις 5.742 μονάδες, κατά 1,11% ο CAC του Παρισιού στις 4.448 μονάδες, κατά 1,33% ο DAX της Φρανκφούρτης στις 10.484 μονάδες, κατά 1,4% ο FTMIB στις 16.812 μονάδες και κατά 2% ο IBEX στις 6.736 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v