Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κατηφορίζουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Βουτιά-ρεκόρ για το ΑΕΠ της ευρωζώνης το πρώτο τρίμηνο, αν και το κλίμα πήρε αρχικά στήριξη από τις ειδήσεις που θέλουν τη χρήση του αντιικού φαρμάκου της Gilead Sciences πιθανή νέα θεραπεία για την Covid-19. Αμετάβλητα τα επιτόκια από την ΕΚΤ.

Κατηφορίζουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Σε θετικό έδαφος ξεκίνησαν οι ευρωπαϊκές μετοχές την Πέμπτη, καθώς οι διεθνείς αγορές πήραν στήριξη από τις δοκιμές ενός δυνητικά αποτελεσματικού φαρμάκου κατά του κορωνοϊού. Οι επενδυτές στην Ευρώπη αντέδρασαν θετικά στις ειδήσεις, που θέλουν τη χρήση του αντιικού φαρμάκου remdesivir ως πιθανή νέα θεραπεία για τους ασθενείς.

Την ίδια ώρα ωστόσο, τα στοιχεία δείχνουν ιστορική βουτιά για το ΑΕΠ της ευρωζώνης, σε τριμηνιαία βάση, το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς. Η είδηση μάζεψε τα κέρδη.

Παράλληλα, στη σημερινή της συνεδρίαση, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμη να αυξήσει τις αγορές μέσω του QE. Προχωρά σε νέες διευκολύνσεις για τον τραπεζικό δανεισμό, με πιο χαλαρούς όρους στα TLTRO III, ενώ ξεκινά ένα ακόμα πρόγραμμα μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης (PELTROs). Το διοικητικό συμβούλιο άφησε αμετάβλητα τα επιτόκια.

Υπό το παραπάνω κλίμα, αρνητικά γυρίζουν οι ευρωπαϊκές μετοχές τις μεσημεριανές ώρες. Η Φρανκφούρτη υποχωρεί 0,7%, το Λονδίνο 1,3%, το Παρίσι 0,5%, το Μιλάνο 0,6%, ενώ ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 χάνει 0,4%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, το αμερικανικό αργό κάνει ράλι 10,8%, στα $16,70 ανά βαρέλι, ενώ το Brent καταγράφει κέρδη 5,3%, στα $23,74.

Η Gilead Sciences, η εταιρεία που το παρασκευάζει, ανακοίνωσε «θετικά αποτελέσματα» από τη χρήση του αντιικού φαρμάκου σε ασθενείς με Covid-19. Η μελέτη έδειξε πως το 50% των ασθενών που λάμβανε το φάρμακο remdesivir για πέντε ημέρες παρουσίασε βελτίωση και πάνω από τους μισούς αποχώρησαν από το νοσοκομείο εντός δύο εβδομάδων. 

Στο μέτωπο των δεδομένων, βουτιά-ρεκόρ για το ΑΕΠ της ευρωζώνης το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς, ενώ και ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε απότομα, τον Μάρτιο, εν μέσω πανδημίας κορωνοϊού.

Σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, η οικονομική παραγωγή στις 19 χώρες του ευρώ το διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου ήταν 3,8% λιγότερη από τους προηγούμενους τρεις μήνες. Πρόκειται για την πιο απότομη τριμηνιαία πτώση από τότε που ξεκίνησαν να διατηρούνται αρχεία, το 1995.

Mε τον πιο γρήγορο ρυθμό από τον Ιανουάριο του 2007 υποχώρησαν οι λιανικές πωλήσεις στη Γερμανία τον Μάρτιο, καθώς το lockdown λόγω κορωνοϊού έκλεισε τα καταστήματα και στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία. 

Σύμφωνα με το Reuters, ο τζίρος στο λιανεμπόριο κινήθηκε 5,6% αρνητικά, σε μηνιαία βάση τον Μάρτιο. Η πτώση ήταν ωστόσο μικρότερη από την εκτίμηση των αναλυτών, που έκαναν λόγο για απώλειες 7,3%. Σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα υποχώρησε 2,8%.

Στο μέτωπο των αποτελεσμάτων, ο γίγαντας του πετρελαίου Royal Dutch Shell ανακοίνωσε πτώση 46% στα καθαρά κέρδη του πρώτου τριμήνου και μείωσε το μέρισμα, για πρώτη φορά μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, μετά τη δραματική πτώση των τιμών αργού λόγω της πανδημίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v