Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βαριές απώλειες στις ευρωαγορές

Στο κόκκινο κινήθηκαν οι ευρωαγορές με τον Stoxx 600 ωστόσο να σημειώνει τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο από τον Οκτώβριο του 2015. "Άλμα" 20% για το πετρέλαιο WTI.

Απώλειες στις ευρωαγορές παρά την ανακοίνωση για νέα χαλάρωση της χρηματοδότησης από την ΕΚΤ.

Ειδικότερα, κατά τη σημερινή του συνεδρίαση, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) αποφάσισε ότι το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 0,00%, 0,25% και -0,50% αντιστοίχως.

Επιπλέον, σημειώνει ότι χαλαρώνει ακόμα περισσότερο τους όρους για μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση (TLTRO III) και ότι ξεκινά ένα ακόμα πρόγραμμα μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης (PELTROs).

«Tα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού έχουν παγώσει την οικονομική δραστηριότητα σε όλες τις χώρες της ευρωζώνης και στην υπόλοιπη υφήλιο», τόνισε η Κριστίν Λαγκάρντ σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου, υπογραμμίζοντας πως η νομισματική ένωση είναι αντιμέτωπη με μία συρρίκνωση που δεν έχει προηγούμενο σε καιρό ειρήνης.

Η κα Λαγκάρντ επισήμανε ότι με βάση τις προβλέψεις των οικονομολόγων της ΕΚΤ, το ΑΕΠ της ευρωζώνης μπορεί να συρρικνωθεί φέτος κατά 5% ως 12%. Καθώς θα αίρονται τα περιοριστικά μέτρα, η οικονομική δραστηριότητα θα ανακάμψει, αλλά η ταχύτητα και το μέγεθός της είναι εξαιρετικά αβέβαια, πρόσθεσε

Και τα μακροοικονομικά στοιχεία φαίνεται να οδηγούνται στις προβλέψεις των οικονομολόγων για την Ευρωζώνη.

Ειδικότερα, βουτιά-ρεκόρ σημείωσε το ΑΕΠ της ευρωζώνης το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς, ενώ και ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε απότομα, τον Μάρτιο, εν μέσω πανδημίας κορωνοϊού.

Σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, η οικονομική παραγωγή στις 19 χώρες του ευρώ το διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου ήταν 3,8% λιγότερη από τους προηγούμενους τρεις μήνες. Πρόκειται για την πιο απότομη τριμηνιαία πτώση από τότε που ξεκίνησαν να διατηρούνται αρχεία, το 1995.

Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters ανέμεναν συρρίκνωση 3,5% μετά την τριμηνιαία ανάπτυξη 0,1% του τελευταίου τριμήνου του 2019. Σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, το ΑΕΠ υποχώρησε κατά 3,3%.

Παράλληλα, ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο 0,3% σε μηνιαία βάση, τον Απρίλιο, και στο 0,4% σε ετήσια, κατεβάζοντας ταχύτητα από το ετήσιο 0,7% του Μαρτίου. Ωστόσο, η επιβράδυνση του πληθωρισμού ήταν μικρότερη από τις εκτιμήσεις των αναλυτών, που έβλεπαν τον ετήσιο πληθωρισμό στο 0,1%.

Στις ευρωαγορές, ο δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 2,03% στις 340 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 3,5% στις 5.901 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε χαμηλότερα 2,22% στις 10.861 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 2,12% στις 4.572 μονάδες.

Σημειώνεται ότι τον Απρίλιο ο Stoxx 600 σημείωσε τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Οκτώβριο του 2015.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου «εκτοξεύτηκε» 20% στα 18,08 δολάρια ανά βαρέλι και ο χρυσός σημειώνει άνοδο 0,1% στα 1.713 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται χαμηλότερα 0,2%έναντι του δολαρίου στο 1,0854 από 1,0873 την προηγούμενη μέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v