Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο κόκκινο τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Η Φρανκφούρτη υποχωρεί 3%, το Λονδίνο χάνει 0,2%, το Παρίσι κάνει βουτιά 3,8% και το Μιλάνο 2,9%. Στο επίκεντρο οι νέες εντάσεις μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Κίνας για την αιτία της πανδημίας. Βουτάει 7% το αμερικανικό αργό.

Στο κόκκινο τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Μεγάλες απώλειες καταγράφουν οι ευρωπαϊκές μετοχές τη Δευτέρα, λόγω των αυξημένων εντάσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, όσον αφορά την αιτία της πανδημίας κορωνοϊού. Στο επίκεντρο και οι δείκτες για την μεταποίηση της ευρωζώνης, που έκαναν βουτιά τον Απρίλιο.

Η Φρανκφούρτη υποχωρεί 3%, το Λονδίνο χάνει 0,2%, το Παρίσι κάνει βουτιά 3,8% και το Μιλάνο 2,9%. O πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κινείται 2,4% χαμηλότερα.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος δήλωσε την Κυριακή ότι πιστεύει πως ένα λάθος στην Κίνα ήταν η αιτία της εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού, αν και δεν παρουσίασε κανένα αποδεικτικό στοιχείο για τον ισχυρισμό του. Πρόσθεσε ότι «νομίζω πως έκαναν ένα φρικτό λάθος και δεν θέλουν να το παραδεχτούν».

Στο μέτωπο των δεδομένων, κατέρρευσε η μεταποιητική δραστηριότητα στην ευρωζώνη τον περασμένο μήνα, καθώς τα «λουκέτα» που επιβλήθηκαν για τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας ανάγκασαν τα εργοστάσια να κατεβάσουν ρολά.

Σύμφωνα με το Reuters, ο δείκτης υπεύθυνων προμηθειών ΡΜΙ της IHS Markit, βυθίστηκε στις 33,4 μονάδες τον Απρίλιο, από 44,5 τον Μάρτιο. Ηταν το πιο χαμηλό από την έναρξη της έρευνας, το 1997. Ο δείκτης που μετράει την παραγωγή έκανε βουτιά στις 18,1 μονάδες, από 38,5.

Με τα καταστήματα κλειστά και τους καταναλωτές ανήσυχους, η ζήτηση γκρεμίστηκε. Ο δείκτης που αφορά τις νέες παραγγελίες υποχώρησε στις 18,8 μονάδες, σχεδόν μισός από τις 37,5 μονάδες του Μαρτίου.

Στην αγορά εμπορευμάτων, το αμερικανικό αργό υποχωρεί 7,5%, στα 18,30 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το Brent κινείται 2,4% αρνητικά, στα $25,77. Ο χρυσός, με κέρδη 1,1%, διαμορφώνεται στα 1.719,80 δολάρια/ουγγιά.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ενισχύεται 2,8 μονάδες βάσης, στο -0,559%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v