Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αρνητικά πρόσημα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Η Φρανκφούρτη υποχωρεί 1,4%, το Λονδίνο 0,8%, το Παρίσι 1,3%. Οι αγορές σε Ελβετία, Αυστρία, Νορβηγία, Σουηδία και Δανία είναι κλειστές σήμερα, λόγω της αργίας για τον εορτασμό της Ημέρας της Αναλήψεως.

Αρνητικά πρόσημα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Σε αρνητικό έδαφος παραμένουν οι ευρωπαϊκές μετοχές την Πέμπτη και μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για την επιχειρηματική δραστηριότητα της ευρωζώνης τον Μάιο.

Η Φρανκφούρτη υποχωρεί 1,4%, το Λονδίνο 0,8%, το Παρίσι 1,3%, η Μαδρίτη 0,6%, ενώ το Μιλάνο κατά 1,1%.

Οι αγορές σε Ελβετία, Αυστρία, Νορβηγία, Σουηδία και Δανία είναι κλειστές σήμερα, λόγω της αργίας για τον εορτασμό της Ημέρας της Αναλήψεως.

Ενισχύθηκε η επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη τον Μάιο, μήνα που ξεκίνησαν να χαλαρώνουν τα περιοριστικά μέτρα που είχαν επιβληθεί λόγω κορωνοϊού, σύμφωνα με την προκαταρκτική έρευνα της ιδιωτικής εταιρείας IHS Markit. 

Οπως μεταδίδει το Reuters, ο σύνθετος δείκτης υπεύθυνων προμηθειών (ΡΜΙ) κινήθηκε έντονα ανοδικά, φτάνοντας στις 30,5 μονάδες, από 13,6 μονάδων τον Απρίλιο. Υπενθυμίζεται ωστόσο ότι οποιοδήποτε αποτέλεσμα χαμηλότερα από το όριο των 50 μονάδων δείχνει συρρίκνωση, ενώ υψηλότερα από αυτό, ανάπτυξη.

Στο επίκεντρο και οι τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του κορωνοϊού. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των νέων κρουσμάτων διεθνώς χτύπησε νέο ρεκόρ αυτή την εβδομάδα, την ώρα που οι οικονομίες χαλαρώνουν τα περιοριστικά μέτρα.

Οι αγορές, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, είχαν πάρει ώθηση από τις ανακοινώσεις της φαρμακευτικής εταιρείας Moderna, για θετικά αποτελέσματα στις δοκιμές του δυνητικού της εμβολίου. Την Τετάρτη ωστόσο το STAT News μετέδωσε ότι οι ειδικοί παραμένουν σκεπτικοί.

Μικρές μεταβολές στα ασιατικά χρηματιστήρια, ενώ υψηλότερα κινούνται οι τιμές πετρελαίου, καθώς τα στοιχεία έδειξαν ότι μειώθηκαν τα αμερικανικά αποθέματα, ηρεμώντας έτσι τους φόβους για την υπερπροσφορά στην αγορά.

 

Στις αγορές πετρελαίου, το αμερικανικό αργό κερδίζει 1,9%, στα $34,13 και το Brent ενισχύεται 1,6%, στα 36,33 δολάρια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v