Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώση στις ευρωαγορές με το βλέμμα στα macro

Με απώλειες άνω του 1% έκλεισαν τα χρηματιστήρια σε Φρανκφούρτη και Παρίσι. Άνοδος για το πετρέλαιο. Πιέσεις στο ευρώ.

Πτώση στις ευρωαγορές με τους επενδυτές να επικεντρώνονται στις μακροοικονομικά στοιχεία της Ευρωζώνης.

Ειδικότερα, ενισχύθηκε η επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη τον Μάιο, σύμφωνα με την προκαταρκτική έρευνα της ιδιωτικής εταιρείας IHS Markit.

Ο σύνθετος δείκτης υπεύθυνων προμηθειών (ΡΜΙ) κινήθηκε έντονα ανοδικά, φτάνοντας στις 30,5 μονάδες, από 13,6 μονάδων τον Απρίλιο.

Υπενθυμίζεται ωστόσο ότι οποιοδήποτε αποτέλεσμα χαμηλότερα από το όριο των 50 μονάδων δείχνει συρρίκνωση, ενώ υψηλότερα από αυτό, ανάπτυξη.

Στο μεταξύ, οι βρετανικές τράπεζες ετοιμάζονται για έναν κόσμο αρνητικών επιτοκίων. Αξιωματούχοι της Κεντρικής Τράπεζας της Αγγλίας μιλούν ανοικτά για το ενδεχόμενο να κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση, κάτι που αποτελούσε κόκκινη γραμμή για τον πρώην διοικητή Mark Carney. Ο διάδοχός του Andrew Bailey δήλωσε σε βουλευτές την Πέμπτη «έχω αλλάξει ελαφρά τη θέση μου» και αρνήθηκε να το αποκλείσει.

Η παραπάνω δήλωση αντικατοπτρίζει την αυξανόμενη συζήτηση γύρω από το θέμα, τη στιγμή που ο πληθωρισμός επιβραδύνει στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2016 και η χώρα πούλησε για πρώτη φορά ομόλογο με αρνητική απόδοση.

Στις ευρωαγορές, ο δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 0,75% στις 340 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 0,86% στις 6.015 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε χαμηλότερα 1,41% στις 11.065 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 1,15% στις 4.445 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύεται 0,8% στα 33,75 δολάρια ανά βαρέλι ενώ ο χρυσός σημειώνει πτώση 1,7% στα 1.721 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται χαμηλότερα 0,2%έναντι του δολαρίου στο 1,0954 από 1,0979 την προηγούμενη μέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v