Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βουτιά στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά τη Fed

Η Φρανκφούρτη χάνει 2,8%, το Λονδίνο 2,5%, το Παρίσι 2,7%. Πτώση 3,3% στη Μαδρίτη και 3% στο Μιλάνο. Περισσότερο από 3% χάνουν οι τιμές του πετρελαίου, μετά το ιστορικό υψηλό των αμερικανικών αποθεμάτων. Aρνητικά τα futures της Wall.

Βουτιά στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά τη Fed

Ισχυρή πτώση για τις ευρωπαϊκές μετοχές την Πέμπτη, καθώς οι επενδυτές αξιολογούν τα τελευταία σχόλια από την Αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα.

Η Φρανκφούρτη χάνει 2,8%, το Λονδίνο 2,5%, το Παρίσι 2,7%. Πτώση 3,3% στη Μαδρίτη και 3% στο Μιλάνο. O πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κινείται 2,4% αρνητικά. Ανοιγμα με πτώση 2,1% για τον Dow Jones δείχνουν τα futures της Wall, στο -1,7% για τον S&P 500 και -1,3% για τον Nasdaq.

Στο επίκεντρο των επενδυτών βρίσκονται οι τελευταίες οικονομικές προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, η οποία διατήρησε τα επιτόκια αμετάβλητα στη χθεσινή της συνεδρίαση,  στο 0 με 0,25%, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις επενδυτών και αναλυτών.

Οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας τόνισαν στην ανακοίνωση που εξέδωσαν ότι θα διατηρήσουν τα επιτόκια κοντά στο μηδέν μέχρι η οικονομία να ανακάμψει, ενώ θα συνεχίσουν και τις αγορές στοιχείων ενεργητικού, τουλάχιστον με τον σημερινό ρυθμό.

Υπογράμμισαν παράλληλα ότι η Fed θα χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεση της για να στηρίξει την οικονομία. Σημειώνεται ότι η κεντρική τράπεζα έχει αγοράσει πάνω από $2 τρισ. χρεογράφων από τα μέσα Μαρτίου.

H πτώση που καταγράφει το αμερικανικό ΑΕΠ λόγω της πανδημίας είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία, τόνισε ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, στην καθιερωμένη ομιλία του μετά τη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας. Ο ίδιος υποστήριξε ότι το επίσημο ποσοστό ανεργίας πιθανότατα υποτιμάει τα πραγματικά μεγέθη της ανεργίας. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι κάποιοι δείκτες στέλνουν αισιόδοξα μηνύματα, όπως οι πωλήσεις λιανικής σε κάποιους τομείς. Ο κ. Πάουελ ανέφερε ότι όλοι θέλουν να επιστρέψει η κανονικότητα, αλλά επισήμανε ότι μια πλήρης ανάκαμψη δεν είναι πιθανή μέχρι οι άνθρωποι να νιώσουν ασφαλείς.

Περισσότερο από 3% χάνουν οι τιμές του πετρελαίου την Πέμπτη, λόγω ανησυχιών για τον αργό ρυθμό αύξησης της ζήτησης, την ώρα που τα αποθέματα πετρελαίου των ΗΠΑ έφτασαν σε ιστορικό υψηλό, την τελευταία εβδομάδα. Το αμερικανικό αργό υποχωρεί 3,7%, στα 38,13 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το μπρεντ χάνει 3,1%, στα $40,42. Ο χρυσός, με κέρδη 1%, διαμορφώνεται στα 1.737,60 δολάρια/ουγγιά.

Στο μέτωπο της πανδημίας, ξεπέρασαν τα 2 εκατομμύρια τα κρούσματα στις ΗΠΑ την Τετάρτη, σύμφωνα με απολογισμό του Reuters, την ώρα που οι αρχές παροτρύνουν όποιον πήρε μέρος στις μαζικές διαδηλώσεις για τον θάνατο του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ να κάνει τεστ για κορωνοϊό.

Φόβοι για δεύτερο κύμα, καθώς σε όλη τη χώρα, οι νέες μολύνσεις αυξήθηκαν μετά από 5 εβδομάδες υποχώρησής τους. Μέρος των αυξήσεων οφείλεται στα πιο πολλά τεστ, που έφτασαν σε ρεκόρ υψηλό στις 5 Ιουνίου, στις 545.690 τεστ σε μία μόνο μέρα -αν και από τότε γίνονται λιγότερα. Συνολικά, οι θάνατοι που σχετίζονται με τον ιό έχουν ξεπεράσει τις 112.000, αριθμός που είναι ο μεγαλύτερος σε όλον τον κόσμο, επίσης. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v