Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πρωταγωνιστές οι πωλητές στις ευρωαγορές

Πιέσεις ασκήθηκαν στις ευρωαγορές μετά από ανοδικό σερί δύο ημερών. Ανακάμπτει το πετρέλαιο. Υποχωρεί το ευρώ.

Απώλειες στις ευρωαγορές καθώς επιστρέφουν οι ανησυχίες για ένα πιθανό δεύτερο κύμα της πανδημίας μετά τα κρούσματα στο Πεκίνο και την πρόβλεψη στις ΗΠΑ ότι μέχρι τον Οκτώβριο οι θάνατοι από κορωνοϊό μπορεί να ξεπεράσουν τους 200.000.

Στο μεταξύ, η Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας (Bank of England - ΒοΕ) πρόσθεσε την Πέμπτη επιπλέον 100 δισ. στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, σε μια προσπάθεια να στηρίξει την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου από τις επιπτώσεις της κρίσης κορωνοϊού.

Οπως μεταδίδει το CNBC, οι πρόσθετες αγορές ομολόγων θα αυξήσουν τη συνολική αξία του προγράμματος αγορών περιουσιακών στοιχείων (APF) της κεντρικής τράπεζας στα 745 δισ. βρετανικές λίρες.
Επιπλέον, η κεντρική τράπεζα αντιστάθηκε και δεν οδήγησε τα επιτόκια σε αρνητικό έδαφος. Διατήρησε τα επιτόκια σταθερά στο 0,1%. Τα επιτόκια έχουν ήδη μειωθεί δύο φορές, από την έναρξη της πανδημίας κορωνοϊού -προηγουμένως ήταν στο 0,75%.

Παράλληλα, οι τράπεζες της ευρωζώνης δανείστηκαν το ποσό-ρεκόρ του 1,31 τρισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σήμερα, εκμεταλλευόμενες τα αρνητικά επιτόκια, προκειμένου να ανταποκριθούν στην αυξανόμενη ζήτηση πίστεως από εταιρείες που έχουν πληγεί από την πανδημία του κορωνοϊού.

Όπως αναφέρει το Reuters, τα TLTRO που λανσάρισε η ΕΚΤ προ εξαετίας, επανασχεδιάστηκαν στις αρχές του έτους προκειμένου να βοηθήσουν την οικονομία να αντιμετωπίσει την κρίση του κορωνοϊού και οι τράπεζες θα πάρουν μετρητά με επιτόκιο έως και -1%.

Στο 1,31 τρισ. ευρώ ο δανεισμός ήταν υψηλότερος των προσδοκιών, καθώς οι αναλυτές προέβλεπαν δάνεια κατάτι περισσότερο από 1 τρισ. ευρώ για την τριετία.

Στις ευρωαγορές, ο δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 0,71% στις 363 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 0,47% στις 6.224 μονάδες, ο DAX 30 κινήθηκε χαμηλότερα 0,81% στις 12.281 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 0,75% στις 4.958 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύεται 2,2% στα 38,78 δολάρια ανά βαρέλι ενώ ο χρυσός σημειώνει πτώση 0,4% στα 1.728 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται χαμηλότερα 0,2% έναντι του δολαρίου στο 1,1217 από 1,1244 την προηγούμενη μέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v