Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βαριές απώλειες στις ευρωαγορές

Με πτώση άνω του 3% έκλεισαν τα χρηματιστήρια σε Λονδίνο και Φρανκφούρτη. «Βουτιά» 6,6% για το πετρέλαιο. Υποχωρεί το ευρώ.

Πιέσεις ασκήθηκαν στις ευρωαγορές με τους επενδυτές να προβληματίζονται με τα αυξημένα κρούσματα στις ΗΠΑ αλλά και σε πιο τοπικό επίπεδο στη Γερμανία.

Σημειώνεται, ότι αντιμέτωπες με έντονες αντιδράσεις, σε ό,τι αφορά τους περιορισμούς που εφαρμόζονται εκ νέου σε τοπικό επίπεδο, βρίσκονται οι γερμανικές αρχές και οι υγειονομικές υπηρεσίες των κρατιδίων, μετά τον εντοπισμό νέων εστιών κορωνοϊού.

Στο μεταξύ, το ΔΝΤ προβλέπει ότι το παγκόσμιο ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 4,9% το 2020, έναντι πρόβλεψης για ύφεση 3% τον περασμένο Απρίλιο.

Πιο αδύναμη θα είναι και η ανάκαμψη το 2021, με την παγκόσμια οικονομία να αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 5,4% αντί για 5,8% που προέβλεπε το Ταμείο τον Απρίλιο.

Την ίδια στιγμή, το ΔΝΤ προειδοποιεί ότι μια νέα έξαρση του ιού το 2021 θα μπορούσε να περιορίσει την παγκόσμια ανάπτυξη στο 0,5%.

Επιπλέον, ο εκπρόσωπος εμπορίου των ΗΠΑ δήλωσε ότι εξετάζει πρόσθετους δασμούς σε προϊόντα αξίας 3,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων από Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία και Ηνωμένο Βασίλειο. Η αποκάλυψη έγινε σε ένα αρχείο σχετικό με τη διαφωνία Airbus-Boeing.

Οπως μεταδίδει το MarketWatch, στόχος είναι να μπουν δασμοί σε νέα προϊόντα όπως ελιές, τζιν και φορτηγά, και να αυξηθούν οι φόροι σε αεροσκάφη, τυριά και γιαούρτια.

Παράλληλα, βελτιώθηκε το επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία τον Ιούνιο. Οπως μεταδίδει το MarketWatch, ο δείκτης του ερευνητικού οργανισμού Ifo ενισχύθηκε στις 86,2 μονάδες, από 79,5 τον Μάιο.

Το αποτέλεσμα είναι ίσο με αυτό του Μαρτίου και ελαφρώς υψηλότερο από τις προσδοκίες για 85 μονάδες, σύμφωνα με το FactSet.

Στις ευρωαγορές, ο δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 2,78% στις 357 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε «βουτιά» 3,11% στις 6.123 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε χαμηλότερα 3,43% στις 12.093 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 2,92% στις 4.871 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου βούλιαξε 6,6% στα 37,70 δολάρια ανά βαρέλι και ο χρυσός σημειώνει πτώση 0,3% στα 1.777 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται χαμηλότερα 0,4% σε σχέση με το δολάριο στο 1,1265 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v