Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τραπεζικό ράλι στις ευρωαγορές

Ισχυρή άνοδος στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τις εντυπώσεις να κερδίζει ο τραπεζικός κλάδος. Στο επίκεντρο τα macro. Ενισχύεται το ευρώ.

Κέρδη στις ευρωαγορές με το βλέμμα των επενδυτών να βρίσκεται στραμμένο στα μακροοικονομικά στοιχεία.

Ειδικότερα, ισχυρή ανάκαμψη σημείωσαν οι λιανικές πωλήσεις στην ευρωζώνη τον Μάιο, καθώς σταμάτησαν τα lockdown στις περισσότερες χώρες. Ωστόσο σε σχέση με έναν χρόνο πριν, παραμένουν χαμηλότερα σχεδόν 5%.

Ο τζίρος των λιανικών πωλήσεων κινήθηκε υψηλότερα κατά 17,8% τον Μάιο, σε σύγκριση με τον Απρίλιο, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, σημειώνοντας την πιο μεγάλη άνοδο από τότε που ξεκίνησαν να κρατούνται αρχεία το 1999. Η κίνηση ήταν μεγαλύτερη από τις προσδοκίες για 15% μηνιαία άνοδο. Σε ετήσια βάση ωστόσο, κινήθηκαν αρνητικά κατά 5,1%.

Επιπλέον, άλμα έκαναν οι γερμανικές βιομηχανικές παραγγελίες τον Μάιο, υποδηλώνοντας ότι η συρρίκνωση της μεταποίησης στην μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία κατεβάζει ταχύτητα.

Οπως μεταδίδει το Reuters, τα συμβόλαια για τα made in Germany προϊόντα ενισχύθηκαν κατά 10,4% σε σύγκριση με τον Απρίλιο, έναντι προσδοκίας για άνοδο 15,0%. Εναν μήνα πριν η μηνιαία πτώση ήταν 25,8%.

Σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, οι γερμανικές βιομηχανικές παραγγελίες έκαναν βουτιά 29,3% τον Μάιο, μετά την κατρακύλα κατά 36,6% του Απριλίου. Οι προβλέψεις των αναλυτών έκαναν λόγο για απώλειες 28,0%.

Στο μεταξύ, περίπου το ένα πέμπτο των γερμανικών εταιρειών (21%) πιστεύουν πως η επιβίωσή τους απειλείται από την κρίση του κορωνοϊού, σύμφωνα με το γερμανικό ινστιτούτο Ifo, με τους ταξιδιωτικούς πράκτορες, τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια να εκφράζουν τη μεγαλύτερη ανησυχία.

«Θα μπορούσαμε να δούμε ένα κύμα χρεοκοπιών τους επόμενους μήνες» ανέφερε ο ερευνητής του Ifo, Stefan Sauer, όπως μεταδίδει το Reuters.

Στις ευρωαγορές, ο δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 1,58% στις 371 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 2,09% στις 6.285 μονάδες, ο DAX 30 κινήθηκε υψηλότερα 1,64% στις 12.733 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη 1,49% στις 5.081 μονάδες.

Πρωταγωνιστής της ανόδου ήταν οι τράπεζες με τον εν λόγω δείκτη να κερδίζει 3,9% και τις μετοχές των Commerzbank και HSBC να εκτοξεύονται σχεδόν 7%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχωρεί 0,2% στα 40,57 δολάρια ανά βαρέλι ενώ ο χρυσός σημειώνει άνοδο 0,2% στα 1.793 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται υψηλότερα 0,5% έναντι του δολαρίου στο 1,1309 από 1,1248 την προηγούμενη εβδομάδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v