Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χάνουν τα κέρδη τους οι ευρωπαϊκές αγορές

Το Λονδίνο υποχωρεί 1%, το Παρίσι 1,3%, η Μαδρίτη 1% και το Μιλάνο 1,5%. Σταδιακή ανάκαμψη της γερμανικής οικονομίας μετά την ιστορική βουτιά αναμένει το Ιfo. Πάνω από 1.000 νεκροί στις ΗΠΑ το τελευταίο 24ωρο. Ισχυρό άλμα για το γερμανικό λιανεμπόριο.

Χάνουν τα κέρδη τους οι ευρωπαϊκές αγορές

Σε αρνητικό έδαφος περνούν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια το μεσημέρι, καθώς οι επενδυτές παρακολουθούν τα οικονομικά στοιχεία και την έξαρση των κρουσμάτων κορωνοϊού. 

Λίγο μετά τις 10:30 ώρα Ελλάδος, το σύστημα ηλεκτρονικών συναλλαγών στη Φρανκφούρτη, Xetra, αντιμετώπισε «τεχνικό ζήτημα», επηρεάζοντας όλο το trading στην πλατφόρμα, δήλωσε εκπρόσωπος του Deutsche Boerse την Τετάρτη. «Μπορώ απλώς να επιβεβαιώσω ότι υπάρχει ένα τεχνικό ζήτημα στο Xetra... επί του παρόντος το διερευνούμε», δήλωσε στο Reuters ο Patrick Kalbhenn, εκπρόσωπος του γερμανικού χρηματιστηρίου.

Η Φρανκφούρτη χάνει 1,6%, το Λονδίνο 1%, το Παρίσι 1,3%, η Μαδρίτη 1% και το Μιλάνο 1,5%.

Ανοδικά κινήθηκε η μεταποίηση στην ευρωζώνη τον Ιούνιο. Σύμφωνα με την έρευνα της ιδιωτικής εταιρείας IHS Markit, ο δείκτης υπεύθυνων προμηθειών (ΡΜΙ) ενισχύθηκε στις 47,4 μονάδες, έναντι πρώτης εκτίμησης για 46,9. Τον Μάιο ο δείκτης ήταν στις 39,4 μονάδες. Υπενθυμίζεται ότι οποιοδήποτε αποτέλεσμα χαμηλότερα από το όριο των 50 μονάδων δείχνει συρρίκνωση και υψηλότερα από αυτό, ανάπτυξη.

Σταδιακή ανάκαμψη της γερμανικής οικονομίας μετά την ιστορική βουτιά λόγω πανδημίας κορωνοϊού αναμένει το γερμανικό οικονομικό ινστιτούτο Ιfo. Οπως μεταδίδει το Reuters, εκτιμά επίσης ότι η οικονομία θα επιστρέψει στο επίπεδο της περσινής χρονιάς στα τέλη του 2021.

Στο 6,2% διαμορφώθηκε η ανεργία στη Γερμανία τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη. Πρόκειται για άνοδο 0,1 ποσοστιαίας μονάδας σε σύγκριση με έναν μήνα πριν, αλλά εξακολουθεί να είναι χαμηλότερα από ό,τι αναμενόταν.

Με 1.199 νέους θανάτους εξαιτίας του κορωνοϊού τις προηγούμενες 24 ώρες, ο ημερήσιος απολογισμός θυμάτων που σχετίζονται με την Covid-19 στις ΗΠΑ άρχισε ξανά να αυξάνεται, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς. Ο αριθμός των ημερήσιων θανάτων δεν είχε ξεράσει τους 1.000 από τις 10 Ιουνίου. Συνολικά 127.322 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην χώρα που πλήττεται περισσότερο στον κόσμο από την Covid-19.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι έτοιμη να προσαρμόσει την πολιτική της στις ανάγκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά την πανδημία του κορωνοϊού, όμως οι μεταρρυθμίσεις των χωρών θα είναι πιο σημαντικές από τη νομισματική πολιτική, δήλωσε σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα La Stampa ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Luis de Guindos.

Στο μέτωπο των δεδομένων, κατά 13,9% αυξήθηκε ο τζίρος στο γερμανικό λιανεμπόριο τον Μάιο, σε μηνιαία βάση, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία. Οι προβλέψεις έκαναν λόγο για πολύ μικρότερη άνοδο κατά 3,9%, ενώ έναν μήνα πριν είχαν καταγράψει πτώση 5,3%.

Χαμηλότερα κινήθηκαν οι τιμές κατοικιών στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Ιούνιο, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019, για πρώτη φορά από το 2012. Οπως μεταδίδει το Reuters, υποχώρησαν κατά 0,1% από τον περσινό Ιούνιο.

Στην αγορά εμπορευμάτων το αμερικανικό αργό ενισχύεται 2,2%, στα 40,17 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το μπρεντ με κέρδη 1,4%, βρίσκεται στα $42,20.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v