Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιμένουν πτωτικά οι ευρωαγορές

Τρίτη μέρα απωλειών για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Προβληματίζουν τα κρούσματα. Ισχυρές πιέσεις στο πετρέλαιο. Υποχωρεί το ευρώ.

Πιέσεις ασκήθηκαν στις ευρωαγορές καθώς επέστρεψαν οι ανησυχίες για τον κορωνοϊό μετά το νέο ρεκόρ κρουσμάτων- τρίτο κατά σειρά- στις ΗΠΑ.

Στο μεταξύ, ανέκαμψαν οι γερμανικές εξαγωγές τον Μάιο, με τη ζήτηση να αυξάνεται μετά τη λήξη των lockdown, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία.

Οπως μεταδίδει το Reuters, οι εξαγωγές ενισχύθηκαν 9% σε μηνιαία βάση, μετά τη βουτιά 24% του Απριλίου. Οι εισαγωγές κινήθηκαν ανοδικά κατά 3,5% μετά την πτώση 16,6% έναν μήνα πριν. Το εμπορικό πλεόνασμα διευρύνθηκε στα 7,6 δισ. ευρώ.

Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters ανέμεναν ότι οι εξαγωγές και οι εισαγωγές θα αυξηθούν κατά 13,8% και 12% αντίστοιχα. Προέβλεπαν ότι το εμπορικό πλεόνασμα θα φτάσει στα 5,2 δισ. ευρώ.

Επιπλέον, η βρετανική αλυσίδα πολυκαταστημάτων John Lewis ανακοίνωσε σήμερα ότι οκτώ από τα καταστήματά της δεν θα ξανανοίξουν μετά την πανδημία, συμπεριλαμβανομένων δύο μεγάλων καταστημάτων στο Μπέρμιγχαμ και το Γουότφορντ, οδηγώντας στην πιθανή απώλεια 1.300 θέσεων εργασίας.

«Πιστεύουμε ότι η αναστολή λειτουργίας καταστημάτων είναι απαραίτητη για να μας βοηθήσει να διασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα της εταιρίας – και συνεχίζουμε να καλύπτουμε τις ανάγκες των πελατών μας, με όποιον τρόπο και όπου επιθυμούν να κάνουν τις αγορές τους», δήλωσε η Σάρον Γουάιτ, πρόεδρος της John Lewis Partnership.

Στις ευρωαγορές, ο δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 0,77% στις 363 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 1,73% στις 6.049 μονάδες, ο DAX 30 κινήθηκε οριακά χαμηλότερα 0,04% στις 12.489 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 1,21% στις 4.921 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου «βουλιάζει» 3,1% στα 39,63 δολάρια ανά βαρέλι και ο χρυσός σημειώνει πτώση 0,7% στα 1.807 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται χαμηλότερα 0,3% έναντι του δολαρίου στο 1,1297 από 1,1330 την προηγούμενη μέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v