Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε αρνητικό έδαφος οι ευρωπαϊκές μετοχές

Αμετάβλητα τα επιτόκια άφησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ακόμη ένα θλιβερό ρεκόρ νέων κρουσμάτων στις ΗΠΑ. Υποχωρεί το αργό και το ευρώ.

Σε αρνητικό έδαφος οι ευρωπαϊκές μετοχές

Οι κυριότερες χρηματιστηριακές αγορές στην Ευρώπη κινούνται χαμηλότερα την Τετάρτη. Κατά τη σημερινή του συνεδρίαση, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) αποφάσισε ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν αμετάβλητα.

Η ΕΚΤ στην ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι θα συνεχίσει τη διενέργεια αγορών στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος αντιμετώπισης της πανδημίας (PEPP), με το σύνολο των αγορών να διαμορφώνεται στο 1,35 τρισ. ευρώ. 

Οι αγορές θα συνεχίσουν να πραγματοποιούνται με ευέλικτο τρόπο σε όλες τις κατηγορίες ενεργητικού, τονίζει η τράπεζα, σημειώνοντας ότι θα συνεχιστούν τουλάχιστον ως τα τέλη Ιουνίου του 2021 και σε κάθε περίπτωση, έως ότου κριθεί από την ΕΚΤ ότι η κρίση της πανδημίας έχει ολοκληρωθεί. 

Εν τω μεταξύ, η στατιστική υπηρεσία της Βρετανίας ανακοίνωσε ότι το ποσοστό ανεργίας στη χώρα ανήλθε στο 3,9% τους τρεις μήνες έως τον Μάιο. Eρευνα του Reuters σε οικονομολόγους εκτιμούσε ότι θα φτάσει το 4,2%. 

Στο μέτωπο της πανδημίας, ακόμη ένα θλιβερό ρεκόρ καταγράφουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, με 67.600 νέα κρούσματα σε 24 ώρες. Στη χώρα καταγράφεται από τα τέλη του Ιουνίου ραγδαία αναζωπύρωση της εξάπλωσης του κορωνοϊού, ειδικά στις νότιες και στις δυτικές πολιτείες.

Καθοδικά κινείται το αργό, με το αμερικανικό WTI να χάνει 1%, στα 40,80 δολάρια ανά βαρέλι και το μπρεντ να υποχωρεί 0,7%, στα 43,49 δολάρια.

Ελαφρώς χαμηλότερα το ευρώ (-0,1%), στο 1,139 δολάριο, πτώση και για τη στερλίνα (-0,3%), στο $1,254.

Η Φρανκφούρτη υποχωρεί 0,5%, το Λονδίνο 0,4%, το Παρίσι 1,7%, το Μιλάνο οριακά, ενώ ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 χάνει 0,6%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v