Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ράλι στις ευρωαγορές μετά τη μεταποίηση

Ισχυρή άνοδος στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τους δείκτες FTSE 100 και DAX 30 να σημειώνουν «άλμα» άνω του 2%. Άνοδος για την τιμή του πετρελαίου. Υποχωρεί το ευρώ.

Με κέρδη ξεκίνησαν τον Αύγουστο τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά τα θετικά οικονομικά στοιχεία στην Ευρωζώνη.

Ειδικότερα, ανοδικά για πρώτη φορά από τις αρχές του 2019 κινήθηκε τον Ιούλιο η μεταποιητική δραστηριότητα στην ευρωζώνη, καθώς η ζήτηση ανέκαμψε μετά την περαιτέρω χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν για να περιοριστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία του IHS Markit, ο PMI μεταποίησης αυξήθηκε στις 51,8 μονάδες τον Ιούλιο από 47,4 μονάδες τον Ιούνιο. Είναι η πρώτη φορά από τον Ιανουάριο του 2019 που ο δείκτης κινείται πάνω από το όριο των 50 μονάδων, που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση. Τα προκαταρκτικά στοιχεία έδειχναν τον δείκτη στις 51,1 μονάδες.

Επιπλέον, απρόσμενη βελτίωση εμφάνισε τον Ιούλιο η μεταποιητική δραστηριότητα στην Κίνα, με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν να ξεπερνούν τις εκτιμήσεις των αναλυτών, καθώς η εγχώρια ζήτηση συνέχισε να αυξάνεται μετά την κρίση του κορωνοϊού, αν και οι εξαγωγικές παραγγελίες παρέμειναν ισχνές.

Οπως αναφέρει το Reuters, ο δείκτης PMI του τομέα μεταποίησης που καταρτίζει η Caixin/Markit διαμορφώθηκε τον Ιούλιο στις 52,8 μονάδες, από 51,2 μονάδες τον προηγούμενο μήνα και έναντι των 51,3 μονάδων που προέβλεπαν οι αναλυτές.

Στο εταιρικό μέτωπο, πτώση 65%, μεγαλύτερη του αναμενόμενου, κατέγραψαν τα προ φόρων κέρδη της HSBC το α’ εξάμηνο, καθώς η πανδημία του κορωνοϊου και οι επιπτώσεις της στις επιχειρηματικές δραστηριότητες ανάγκασαν την τράπεζα να ενισχύσει τις προβλέψεις της για επισφαλή δάνεια.

Η μεγαλύτερη τράπεζα της Ευρώπης σε όρους στοιχείων ενεργητικού ανακοίνωσε προ φόρων κέρδη 4,32 δισ. δολαρίων για τους πρώτους έξι μήνες του τρέχοντος έτους, έναντι 12,41 δισ. δολαρίων το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν κέρδη 5,67 δισ. δολάρια.

Επιπλέον, η Dufry ανακοίνωσε πως οι καθαρές ζημιές της διευρύνθηκαν το α’ εξάμηνο, καθώς ο τζίρος της μειώθηκε λόγω της διατάραξης των δραστηριοτήτων λιανεμπορίου που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊόυ.

Η ελβετική εταιρεία λιανικού εμπορίου ταξιδίων ανακοίνωσε πως οι καθαρές της ζημιές στο εξάμηνο διαμορφώθηκαν στα 903,2 εκατ. ελβετικά φράγκα (988,8 εκατ. δολάρια) έναντι ζημιών 107,3 εκατ. φράγκων το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους.

Ο τζίρος μειώθηκε στα 1,59 δισ. ελβετικά φράγκα, από 4,18 δισ. πέρυσι.

Στις ευρωαγορές, ο δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 2,05% στις 363 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 2,29% στις 6.032 μονάδες, ο DAX 30 κινήθηκε υψηλότερα 2,71% στις 12.646 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη 1,93% στις 4.875 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύεται 2,1% στα 41,13 δολάρια ανά βαρέλι και ο χρυσός σημειώνει οριακή άνοδο 0,1% στα 1.986 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται χαμηλότερα 0,3% έναντι του δολαρίου στο 1,1745 από 1,1780 την προηγούμενη εβδομάδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v