Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θετικά πρόσημα στις ευρωαγορές

Η Φρανκφούρτη ενισχύεται 0,7%, το Λονδίνιο 0,2%, το Παρίσι 0,4%. Βυθίστηκε 15% το ΑΕΠ της ευρωζώνης το δεύτερο τρίμηνο, κατρακύλα 32,9% για την αμερικανική οικονομία. Κέρδη 2,3 δισ. ευρώ για το Q2 ανακοίνωσε η BNP Paribas.

Θετικά πρόσημα στις ευρωαγορές

Τελευταία συνεδρίαση του μήνα σήμερα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και το βλέμμα είναι στραμμένο στα στοιχεία για το ΑΕΠ της ευρωζώνης. Στο επίκεντρο και η δημοσίευση του αμερικανικού ΑΕΠ την Πέμπτη.

Η Φρανκφούρτη ενισχύεται 0,7%, το Λονδίνιο 0,2%, το Παρίσι 0,4%, το Μιλάνο 0,9%, ενώ ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κερδίζει 0,6%.

Γκρεμίστηκε η οικονομία της ευρωζώνης το δεύτερο τρίμηνο του 2020. Το ΑΕΠ υποχώρησε 12,1% στην ευρωζώνη και 11,9% στην Ευρωπαϊκή Ενωση, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat.

Ηταν η πιο απότομη πτώση από τότε που ξεκίνησαν να διατηρούνται αρχεία, το 1995. Η τριμηνιαία πτώση ήταν κοντά στις προβλέψεις των αναλυτών, που εκτιμούσαν ότι θα υποχωρήσει κατά 12,0%, ενώ ήρθε μετά την αρνητική κίνηση του ΑΕΠ κατά 3,6% το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς.

Σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019, η βουτιά του ΑΕΠ της ευρωζώνης ήταν 15,0% ενώ στην ΕΕ υποχώρησε κατά 14,4%.

Παράλληλα, κατά 0,4% ενισχύθηκαν οι τιμές καταναλωτή στην ευρωζώνη τον Ιούλιο, σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2019, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν άνοδο κατά 0,2%. Τον Ιούνιο, ο πληθωρισμός ήταν στο 0,3%.

Κατρακύλα για την αμερικανική οικονομία το δεύτερο τρίμηνο, καθώς το ΑΕΠ βυθίστηκε κατά 32,9% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, εν μέσω πανδημίας Covid-19 που κράτησε τους Αμερικανούς στο σπίτι και τις Πολιτείες σε lockdown. Είναι η μεγαλύτερη πτώση από τη δεκαετία του 1940. Oι αναλυτές εκτιμούσαν ότι θα φτάσει στο -34,7%.

Συγκριτικά, στο χειρότερο τρίμηνο κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης του 2008 καταγράφηκε πτώση του ΑΕΠ κατά 8,4%, το τέταρτο τρίμηνο εκείνης της χρονιάς. Το αμέσως προηγούμενο χαμηλό ήταν 10% «βουτιά» το πρώτο τρίμηνο του 1958.

Την κατάρρευση της οικονομίας έφερε η «βουτιά» των καταναλωτικών δαπανών, που συνήθως αντιπροσωπεύει περίπου τα δύο τρίτα του ΑΕΠ, καθώς οι Αμερικανοί έμειναν στο σπίτι, χωρίς να ξοδεύουν χρήματα σε εστιατόρια, καταστήματα λιανικής και ταξίδια.

Στο μέτωπο των εταιρικών αποτελεσμάτων, κέρδη 2,3 δισ. ευρώ για το δεύτερο τρίμηνο ανακοίνωσε η BNP Paribas, καταγράφοντας 6,8% πτώση σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Ωστόσο, τα αποτελέσματα ήταν υψηλότερα από τις προσδοκίες για 1,48 δισ., που προέβλεπε έρευνα της Refinitiv.

Σύμφωνα με το CNBC, η τράπεζα κράτησε στην άκρη 502 εκατ. ευρώ για δυνητικής απώλειες δανείων το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς, λόγω της πανδημίας. Στο δεύτερο τρίμηνο πρόσθεσε σε αυτά ακόμη 329 εκατ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v