Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε ανοδική τροχιά επέστρεψαν οι ευρωαγορές

Κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά τις απώλειες της προηγούμενης μέρας. Ανακάμπτει ο χρυσός. Υποχωρεί το ευρώ.

Άνοδος στις ευρωαγορές με τους επενδυτές να βλέπουν με αισιοδοξία τις εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας.

Ειδικότερα, η αμερικανική εμπορική αντιπροσωπεία δήλωσε ότι υπήρξε πρόοδο στις επαφές των δύο χωρών και ότι τα δύο μέρη δεσμεύτηκαν να προχωρήσουν στα απαραίτητα βήματα προκειμένου να διασφαλιστεί η επιτυχία της πρώτης φάσης της εμπορικής συμφωνίας.

Στο μεταξύ, μετά την εισαγωγή των μέτρων περιορισμού για την Covid-19 σε όλο τον κόσμο από τον Μάρτιο του 2020, το ΑΕΠ στις χώρες του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) παρουσίασε άνευ προηγουμένου πτώση κατά 9,8% το δεύτερο τρίμηνο του 2020, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του Οργανισμού.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση που έχει καταγραφεί ποτέ στις χώρες του ΟΟΣΑ, σημαντικά μεγαλύτερη από το -2,3% που καταγράφηκε το πρώτο τρίμηνο του 2009, στο αποκορύφωμα της οικονομικής κρίσης.

Μεταξύ των πιο μεγάλων επτά οικονομιών, το ΑΕΠ υποχώρησε πιο δραματικά, κατά 20,4%, στο Ηνωμένο Βασίλειο. Στη Γαλλία, όπου τα μέτρα lockdown ήταν από τα πιο αυστηρά, το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 13,8%, μετά το -5,9% του προηγούμενου τριμήνου.

Επιπλέον, τα κόμματα της κυβέρνησης «μεγάλου συνασπισμού» στη Γερμανία συμφώνησαν χθες Τρίτη να παρατείνουν την ισχύ των μέτρων για την άμβλυνση του αντίκτυπου της πανδημίας του κορωνοϊού στην οικονομία, όπως η επιδότηση της εργασίας, ενημέρωσε η επικεφαλής της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Έπειτα από περίπου επτά ώρες διαπραγματεύσεων, η συντηρητική Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) υπό την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ και οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) συμφώνησαν επίσης στην παράταση της βοήθειας-«γέφυρας» που χορηγείται στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, διευκρίνισε η Κραμπ-Καρενμπάουερ.

Παράλληλα, η γαλλική κυβέρνηση προτίθεται να εγγυηθεί για τη χορήγηση μακροπρόθεσμων δανείων ύψους 3 δισ. ευρώ σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα, τα οποία θα καταγράφονται στους ισολογισμούς τους ως μετοχικό κεφάλαιο, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Μπρουνό Λεμέρ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Les Echos.

Το χρέος των γαλλικών εταιρειών κινείτο σε επίπεδα - ρεκόρ ακόμη και πριν από την έξαρση του κορωνοϊού, ενώ πολλές από αυτές αύξησαν τον δανεισμό τους για να συνεχίσουν να λειτουργούν καθώς η ροή μετρητών μειώθηκε κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Στις ευρωαγορές, ο δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,89% στις 373 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο μόλις 0,14% στις 6.043 μονάδες, ο DAX 30 κινήθηκε υψηλότερα 0,97% στις 13.188 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη 0,81% στις 5.048 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύεται 0,1% στα 43,38 δολάρια ανά βαρέλι και ο χρυσός σημειώνει άνοδο 1,4% στα 1.950 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται χαμηλότερα 0,2% έναντι του δολαρίου στο 1,1816 από 1,1835 την προηγούμενη μέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v