Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απώλειες στις ευρωαγορές

Δεν κατάφεραν να κρατηθούν σε θετικό έδαφος τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τον FTSE 100 να σημειώνει απώλειες άνω του 1%. Υψηλότερα το πετρέλαιο. Πιέσεις στον χρυσό.

Σε αρνητικό έδαφος κινήθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τους επενδυτές να στρέφουν την προσοχή τους σε μια σειρά από μακροοικονομικά στοιχεία στην Ευρώπη.

Ειδικότερα, κατά 9,7% υποχώρησε το ΑΕΠ της Γερμανίας το δεύτερο τρίμηνο της χρονιάς, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία.

Σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, σημείωσε τη μεγαλύτερη ετήσια πτώση από το δεύτερο τρίμηνο του 2009, κατρακυλώντας κατά 11,3%.

Ωστόσο η βουτιά ήταν ελαφρώς μικρότερη από την προκαταρκτική εκτίμηση για πτώση 11,7%, την οποία ανέμεναν και οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα της Wall Street Journal.

Επιπλέον, ανοδικά κινήθηκε το κλίμα μεταξύ των επιχειρηματιών στη Γερμανία τον Αύγουστο, φτάνοντας στις 92,6 μονάδες, από 90,5 τον Ιούλιο, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών (Institute for Economic Research - Ifo).

H τρέχουσα αποτίμηση επίσης βελτιώθηκε, στις 87,9 μονάδες μετά τις 84,5 του Ιουλίου.

Το Ινστιτούτο εκτιμά ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί περίπου 7% το τρίτο τρίμηνο φέτος, καθώς η οικονομία συνεχίζει να ανοίγει.

Στο μεταξύ, στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση υπάρχουν διαφορετικές απόψεις σχετικά με την ερμηνεία των οικονομικών αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού και το μέλλον της Ένωσης.

Ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ, εξέφρασε χθες αντίθετη άποψη από εκείνη του ομοσπονδιακού υπουργού Οικονομικών Όλαφ Σολτς ο οποίος υποστήριξε ότι ο κοινός δανεισμός της ΕΕ για το Ταμείο Ανάκαμψης, ο οποίος συμφωνήθηκε προκειμένου να αντιμετωπισθεί η κρίση του κορωνοϊού, δεν είναι εφήμερος και ότι δεν σχετίζεται μόνο με αυτή την κρίση.

Στις ευρωαγορές, ο δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 0,3% στις 369 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 1,11% στις 6.037 μονάδες, ο DAX 30 κινήθηκε οριακά χαμηλότερα 0,04% στις 13.061 μονάδες ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη στο νήμα 0,01% στις 5.008 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύεται 1,3% στα 43,17 δολάρια ανά βαρέλι ενώ ο χρυσός σημειώνει πτώση 1% στα 1.920 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται υψηλότερα 0,2% έναντι του δολαρίου στο 1,1815 από 1,1789 την προηγούμενη μέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v