Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιφυλακτικές κινήσεις στις ευρωπαϊκές αγορές

Τα στοιχεία για τον PMI Αυγούστου στην ευρωζώνη και οι γεωπολιτικές εντάσεις βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των επενδυτών. Αρνητικά τα futures της Wall Street.

Ήπιες μεταβολές στα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με την ανακοίνωση των προκαταρκτικών στοιχείων για τον PMI Αυγούστου και τις γεωπολιτικές εντάσεις σε διάφορα σημεία του κόσμου να βρίσκονται στο επίκεντρο.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία του IHS Markit, η οικονομική δραστηριότητα της ευρωζώνης «σκόνταψε» τον Αύγουστο, ιδιαίτερα στον τομέα των υπηρεσιών, καθώς η «μαζική έξοδος» των καταναλωτών που είχε σημειωθεί τον περασμένο μήνα, μετά τη χαλάρωση των lockdowns, «κατέβασε ταχύτητα». Έτσι, ο PMI μεταποίησης διαμορφώθηκε τον Αύγουστο στις 51,7 μονάδες, από 51,8 τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο PMI του τομέα των υπηρεσιών υποχώρησε στις 50,1 μονάδες από 54,7 τον προηγούμενο μήνα. Ο σύνθετος PMI υποχώρησε στις 51,6 μονάδες από 54,9 τον Ιούλιο.

Νωρίτερα, η Βρετανία ανακοίνωσε πως το δημόσιο χρέος της ξεπέρασε τα 2 τρισ. στερλίνες τον Ιούλιο.

Εν τω μεταξύ, τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της ΕΚΤ, έδειξαν πως οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής συζητούν την ευελιξία του έκτακτου προγράμματος αγοράς τίτλων λόγω της πανδημίας (PEPP).

Ο δείκτης Stoxx 600 κινείται 0,3% υψηλότερα στις 366 μονάδες, ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου σταθεροποιείται οριακά υψηλότερα στις 6.015 μονάδες, κατά 0,1% ενισχύεται ο δείκτης CAC του Παρισιού στις 4.915 μονάδες και κατά 0,18% ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης στις 12.852 μονάδες.

Άνοιγμα της Wall Street σε λίγο χαμηλότερο επίπεδο δείχνουν τα futures των S&P 500, Dow Jones και Nasdaq.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v