Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απώλειες στις ευρωαγορές και μετά την Fed

Πτώση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια παρά την αλλαγή πολιτικής από την Fed. Υποχωρεί το ευρώ. Πιέσεις σε πετρέλαιο και χρυσό.

Απώλειες στις ευρωαγορές καθώς φαίνεται οι επενδυτές να μην συγκινήθηκαν από την αλλαγή στρατηγικής της Fed.

Ειδικότερα, σε μια κίνηση που ο Πρόεδρος της Τζερόμ Πάουελ χαρακτήρισε «ισχυρό update» της πολιτικής της, η κεντρική τράπεζα συμφώνησε επισήμως σε μια πολιτική «μέσης στόχευσης του πληθωρισμού». Αυτό σημαίνει ότι θα επιτρέψει στον πληθωρισμό να τρέξει «μετρίως» πάνω από τον στόχο 2% της Fed «για κάποιο χρονικό διάστημα» μετά από περιόδους που έχει τρέξει κάτω από αυτόν τον στόχο.

Στο μεταξύ, με υψηλό ρυθμό αύξησης συνεχίσθηκε και τον Ιούλιο η χορήγηση δανείων στις επιχειρήσεις της Ευρωζώνης, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Συγκεκριμένα, τα δάνεια προς τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις αυξήθηκαν με ετήσιο ρυθμό 7% μετά την αύξησή τους κατά 7,1% τον Ιούνιο. Τα δάνεια προς τα νοικοκυριά αυξήθηκαν τον Ιούλιο με ετήσιο ρυθμό 3%, όπως και τον Ιούνιο.

Επιπλέον, η Βρετανία θα πληρώνει τους κατοίκους με χαμηλά εισοδήματα για να μπορούν να τίθενται σε αυτοαπομόνωση, αν έχει επιβεβαιωθεί ή αν υπάρχουν υποψίες ότι έχουν προσβληθεί από τον νέο κορονοϊό, καθώς η βρετανική κυβέρνηση ενισχύει τα μέτρα που λαμβάνει για να διατηρηθεί υπό έλεγχο η διασπορά της COVID-19.

Η νέα αυτή πολιτική θα εφαρμοστεί κατόπιν αιτήματος πολιτικών της αντιπολίτευσης προς την κυβέρνηση να εισαγάγει το μέτρο αυτό των πληρωμών, καθώς υπάρχουν ανησυχίες ότι κάποιοι άνθρωποι, που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να λείψουν από τη δουλειά τους, αποφεύγουν να συμμορφωθούν με την υγειονομική αυτή οδηγία.

«Η οικονομία της Ισπανίας έχει ήδη αρχίσει να ανακάμπτει από τον αντίκτυπο της πανδημίας του κορονοϊού, αν και βιομηχανίες που έχουν πληγεί σκληρά, όπως αυτές του τουρισμού και της εστίασης, θα χρειαστούν περισσότερο χρόνο για να ανακάμψουν», δήλωσε σήμερα η ισπανίδα υπουργός Οικονομίας Νάντια Καλβίνο.

«Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να συνεχίσουμε να ελέγχουμε τα ξεσπάσματα του κορονοϊού ώστε να διατηρήσουμε αυτή την τάση», δήλωσε σε συνέντευξή της στο τηλεοπτικό κανάλι Antena 3.

Στις ευρωαγορές, ο δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 0,64% στις 370 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 0,75% στις 5.999 μονάδες, ο DAX 30 κινήθηκε χαμηλότερα 0,71% στις 13.096 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 0,64% στις 5.015 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχωρεί 0,8% στα 43,08 δολάρια ανά βαρέλι και ο χρυσός σημειώνει πτώση 1,1% στα 1.931 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται χαμηλότερα 0,2% έναντι του δολαρίου στο 1,1805 από 1,1831 την προηγούμενη μέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v