Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές

Ανοδικά κινήθηκε το χρηματιστήριο του Λονδίνου ενώ πιέσεις ασκήθηκαν στην αγορά της Φρανκφούρτης. Υψηλότερα πετρέλαιο και χρυσός. Μια ανάσα από το 1.21 δολ. το ευρώ.

Μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές με τους επενδυτές για άλλη μια μέρα να παρακολουθούν τις εξελίξεις στο μέτωπο των εμβολίων κατά του κορωνοϊού.

Το Ηνωμένο Βασίλειο έγινε η πρώτη δυτική χώρα που ενέκρινε εμβόλιο Covid-19, με την αρμόδια ρυθμιστική αρχή να ανοίγει τον δρόμο σε Pfizer και BioNTech, πριν ληφθούν αποφάσεις σε ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η άδεια έκτακτης ανάγκης για την ανάπτυξη εμβολίου αναμένεται να παίξει σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια προσπάθεια συγκράτησης του κορωνοϊού. Οι δύο παραπάνω εταιρείες δήλωσαν τον Νοέμβριο ότι το εμβόλιό τους, που βασίζεται στη νέα τεχνολογία messenger RNA, ήταν 95% αποτελεσματικό στη δοκιμή τελικού σταδίου.

Στο μεταξύ, τον Οκτώβριο του 2020, οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν κατά 0,4% στην Ευρωζώνη και κατά 0,3% στην Ευρωπαϊκή Ενωση, σε μηνιαία βάση, σημειώνοντας ίδια κίνηση με τον Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, σε ετήσια βάση, ο δείκτης τιμών παραγωγού υποχώρησε κατά 2% και στην ΕΕ και στην Ευρωζώνη.

Παράλληλα,περισσότερο από ό,τι αναμενόταν αυξήθηκε ο τζίρος στο γερμανικό λιανεμπόριο τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας.

H άνοδος δείχνει ότι οι καταναλωτές στήριξαν τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία πριν το μερικό lockdown για τη συγκράτηση του δεύτερου κύματος της πανδημίας.

Οι λιανικές πωλήσεις ενισχύθηκαν κατά 8,2% σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2019, έναντι προσδοκίας για άνοδο κατά 5,8%.

Στις ευρωαγορές, ο δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε μόλις 0,05% στις 391 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 1,23% στις 6.384 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε χαμηλότερα 0,52% στις 13.313 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη 0,02% στις 5.583 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύεται 2% στα 45,44 δολάρια ανά βαρέλι και ο χρυσός σημειώνει άνοδο 0,7% στα 1.832 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται υψηλότερα 0,2% σε σχέση με το δολάριο στο 1,2093 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v