Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καθαρή νίκη των αγοραστών στις ευρωαγορές

Ανοδικά κινήθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τις εντυπώσεις για άλλη μια φορά να κερδίζει ο δείκτης DAX 30 (+1,52%) στη Φρανκφούρτη. Υψηλότερα πετρέλαιο και χρυσός. Ενισχύεται το ευρώ.

Κέρδη στις ευρωαγορές με τους επενδυτές να επικεντρώνονται στις διαπραγματεύσεις για το Brexit και στα μακροοικονομικά στοιχεία στην Ευρωζώνη.

«Δεν μπορώ να σας πω αν θα υπάρξει συμφωνία ή όχι, αλλά μπορώ να σας πω ότι υπάρχει ένας δρόμος προς μία συμφωνία. Το μονοπάτι μπορεί να είναι στενό, αλλά υπάρχει», δήλωσε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αναφορικά με τις συζητήσεις για εμπορική συμφωνία με την Μεγάλη Βρετανία.

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, συνέχισε να σταθεροποιείται η επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της ιδιωτικής εταιρείας IHS Markit.

Ο σύνθετος Δείκτης Υπεύθυνων Προμηθειών (ΡΜΙ) αυξήθηκε στις 49,8 μονάδες αυτόν τον μήνα, από 45,3 τον Νοέμβριο, με στήριξη από την ισχυρή μεταποιητική παραγωγή η οποία αντιστάθμισε την αδύναμη δραστηριότητα του τομέα υπηρεσιών.

Επιπλέον, στα 30 δισ. ευρώ ανήλθε το εμπορικό πλεόνασμα της Ευρωζώνης τον Οκτώβριο, ενισχυμένο κατά 5,2 δισ. σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο. Όπως ενημέρωσε η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, αυξήθηκε €2,8 δισ., σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό μήνα.

Παράλληλα, αντοχές έδειξε ο ιδιωτικός τομέας της Γερμανίας τον Δεκέμβριο, καθώς η μεταποίηση ενισχύθηκε και οι υπηρεσίες ανέκαμψαν εν μέρει πριν από το αυστηρό lockdown που μπαίνει σε εφαρμογή από σήμερα Τετάρτη για τη συγκράτηση του δεύτερου κύματος κορωνοϊού, σύμφωνα με έρευνα ιδιωτικής εταιρείας.

Οπως μεταδίδει το Reuters, τα προκαταρκτικά στοιχεία της IHS Markit δείχνουν ότι ο σύνθετος Δείκτης Υπεύθυνων Προμηθειών (ΡΜΙ), που παρακολουθεί τη μεταποίηση και τις υπηρεσίες -τομείς που αντιπροσωπεύουν περισσότερο από τα δύο τρίτα της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας- κινήθηκε ανοδικά, φτάνοντας στις 52,5 μονάδες, από 51,7 τον Νοέμβριο.

Στις ευρωαγορές, ο δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,82% στις 396 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 0,88% στις 6.570 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε υψηλότερα 1,52% στις 13.565 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη 0,31% στις 5.547 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύεται 0,3% στα 47,74 δολάρια ανά βαρέλι και ο χρυσός σημειώνει άνοδο 0,2% στα 1.858 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται υψηλότερα 0,4% σε σχέση με το δολάριο στο 1,2196 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v