Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοδικά οι ευρωαγορές με το βλέμμα στις ΗΠΑ

Οι πολιτικές εξελίξεις στην Αμερική και τα νεότερα από τη μάχη κατά της πανδημίας του κορωνοϊού βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος για τους επενδυτές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Ανοδικά οι ευρωαγορές με το βλέμμα στις ΗΠΑ

Σε υψηλότερο επίπεδο κινούνται τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με την προσοχή των επενδυτών στραμμένη στις επαναληπτικές εκλογές στην Τζόρτζια, που θα καθορίσουν τον έλεγχο της Γερουσίας των ΗΠΑ και τη δυνατότητα του εκλεγμένου προέδρου Τζο Μπάιντεν να υλοποιήσει το οικονομικό του πρόγραμμα.

Αν οι Δημοκρατικοί εξασφαλίσουν και τις δυο έδρες (ήδη τη μια έδρα κέρδισε ο Δημοκρατικός Warnock), και έχοντας ήδη την οριακή πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, τότε ενδέχεται να υπάρξουν περισσότερα μέτρα τόνωσης της αμερικανικής οικονομίας, ενώ και ο εκλεγμένος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα μπορέσει να εφαρμόσει περισσότερες ρυθμίσεις για τις μεγάλες επιχειρήσεις και να αυξήσει τους φόρους.

Όπως σχολίαζε ο διευθυντής επενδυτικής στρατηγικής της OCBC Bank της Σιγκαπούρης, Vasu Menon, «με τον Μπάιντεν να προτείνει αντιστροφή της μείωσης φόρων του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, αύξηση του κατώτατου μισθού και ενίσχυση της εποπτείας διαφόρων κλάδων, κάποιοι μπορεί να υποστηρίξουν πως η ατζέντα του δεν είναι ιδιαίτερα φιλική προς την αγορά».

Όπως επισημαίνει το Reuters, υπάρχουν φόβοι πως οι Δημοκρατικοί θα επιδιώξουν αυστηρότερη ρύθμιση των μεγάλων τεχνολογικών επιχειρήσεων, ενώ αυστηρότεροι έλεγχοι μπορεί να επιβληθούν σε άλλους κλάδους όπως οι τράπεζες, το πετρέλαιο και το αέριο και η υγεία. Αντιθέτως, ωφελημένοι μπορεί να βγουν οι κλάδοι των υποδομών και των εναλλακτικών πηγών ενέργειας.

Παράλληλα, στο επίκεντρο παραμένει και η εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού, καθώς στη Βρετανία ισχύει από χθες Τρίτη το τρίτο της πανεθνικό lockdown ενώ στη Γερμανία αποφασίστηκε παράταση του lockdown μέχρι τις 31 Ιανουαρίου. Το νέο στέλεχος του κορωνοϊού που βρέθηκε στη Νότια Αφρική αποτελεί νέα πηγή ανησυχίας, με τον πρώην επικεφαλής του FDA, Δρ. Scott Gottlieb να προειδοποιεί χθες πως η νέα μετάλλαξη φαίνεται να δημιουργεί πρόβλημα στα φάρμακα αντισωμάτων.

Εν τω μεταξύ, σήμερα αναμένεται να δημοσιοποιηθεί η εκτίμηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων για το εμβόλιο της Moderna κατά του κορωνοϊού.

Ο δείκτης Stoxx 600 κινείται 0,89% υψηλότερα στις 404 μονάδες, ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου ενισχύεται κατά 2,5% στις 6.778 μονάδες, κατά 0,84% ο δείκτης CAC του Παρισιού στις 5.611 μονάδες και κατά 1% ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης στις 13.799 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v