Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διπλή θετική προσδοκία ενίσχυσε τις ευρωαγορές

Η θετική πορεία της Wall Street στη σκιά των πολιτικών εξελίξεων στις ΗΠΑ διεύρυναν τα κέρδη στις ευρωπαϊκές αγορές. Στην άνοδο συνέβαλε η θετική εκτίμηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων για το εμβόλιο της Moderna και η έγκριση από την ΕΕ.

Διπλή θετική προσδοκία ενίσχυσε τις ευρωαγορές

Με κέρδη έκλεισαν τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με την προσοχή των επενδυτών στραμμένη στις επαναληπτικές εκλογές στην Τζόρτζια, που θα καθορίσουν τον έλεγχο της Γερουσίας των ΗΠΑ και τη δυνατότητα του εκλεγμένου προέδρου Τζο Μπάιντεν να υλοποιήσει το οικονομικό του πρόγραμμα.

Ο δείκτης Stoxx 600 έκλεισε 1,36% υψηλότερα στις 406 μονάδες, ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου ενισχύθηκε κατά 3,47% στις 6.842 μονάδες, κατά 1,19% ο δείκτης CAC του Παρισιού στις 5.630 μονάδες και κατά 1,76% ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης στις 13.892 μονάδες.

Στην άνοδο συνέβαλε η θετική εκτίμηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων για το εμβόλιο της Moderna κατά του κορωνοϊού και η έγκριση από την ΕΕ.

Αν οι Δημοκρατικοί εξασφαλίσουν και τις δυο έδρες (ήδη τη μια έδρα κέρδισε ο Δημοκρατικός Warnock), και έχοντας ήδη την οριακή πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, τότε ενδέχεται να υπάρξουν περισσότερα μέτρα τόνωσης της αμερικανικής οικονομίας, ενώ και ο εκλεγμένος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα μπορέσει να εφαρμόσει περισσότερες ρυθμίσεις για τις μεγάλες επιχειρήσεις και να αυξήσει τους φόρους.

Παράλληλα, στο επίκεντρο παραμένει και η εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού, καθώς στη Βρετανία ισχύει από χθες Τρίτη το τρίτο της πανεθνικό lockdown ενώ στη Γερμανία αποφασίστηκε παράταση του lockdown μέχρι τις 31 Ιανουαρίου. Το νέο στέλεχος του κορωνοϊού που βρέθηκε στη Νότια Αφρική αποτελεί νέα πηγή ανησυχίας, με τον πρώην επικεφαλής του FDA, Δρ. Scott Gottlieb να προειδοποιεί χθες πως η νέα μετάλλαξη φαίνεται να δημιουργεί πρόβλημα στα φάρμακα αντισωμάτων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v