Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σκληρό πρέσινγκ στις ευρωμετοχές

Η Φρανκφούρτη χάνει 1,8%, το Λονδίνο 1,6%, το Παρίσι 1,1%, η Μαδρίτη 1,3% και το Μιλάνο 1,4%. Στο επίκεντρο η διαμάχη της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την AstraZeneca αλλά και η χθεσινή βουτιά της Wall, μετά τα σχόλια Πάουελ.

Σκληρό πρέσινγκ στις ευρωμετοχές

Στο κόκκινο οι ευρωπαϊκές αγορές την Πέμπτη, εν μέσω ανησυχιών για καθυστερήσεις στη χορήγηση εμβολίων κορωνοϊού και μετά το sell off στη Wall Street την Τετάρτη.

Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης απαιτούν από την AstraZeneca να εκπληρώσει τις συμβατικές της δεσμεύσεις για την παράδοση εμβολίων Covid-19 αφότου η φαρμακευτική εταιρεία δήλωσε ότι τα ζητήματα παραγωγής θα αφήσουν το μπλοκ με 75 εκατομμύρια λιγότερες δόσεις από το αναμενόμενο.

Η Φρανκφούρτη χάνει 1,8%, το Λονδίνο 1,6%, το Παρίσι 1,1%, η Μαδρίτη 1,3% και το Μιλάνο 1,4%.

Στο επίκεντρο των επενδυτών και η χθεσινή βουτιά της Wall Street, μετά τις ανακοινώσεις πολιτικής από τη Fed και τις δηλώσεις του προέδρου της Τζέρομ Πάουελ. Ειδικότερα, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ διατήρησε τα επιτόκια σε μηδενικά σχεδόν επίπεδα ενώ δεν προέβη σε αλλαγές στο πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού.

Όπως αναμενόταν από την αγορά, οι αξιωματούχοι της Fed αποφάσισαν να κρατήσουν τα επιτόκια στο 0% με 0,25% και το μηνιαίο ρυθμό αγοράς ομολόγων στα 120 δισ. δολάρια, καθώς βλέπουν επιβράδυνση της ανάκαμψης. 

«Οι οικονομικές προοπτικές των ΗΠΑ είναι εξαιρετικά αβέβαιες», δήλωσε μεταξύ άλλων ο επικεφαλής της Fed, Τζέρομ Πάουελ προκαλώντας περεταίρω ρευστοποιήσεις στη Wall Street. «Η νέα έξαρση της πανδημίας προκαλεί μεγάλη δυσκολία σε εκατομμύρια Αμερικανούς και επιβαρύνει την οικονομική δραστηριότητα και τη δημιουργία θέσεων εργασίας», σημείωσε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v