Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, θετικό κλίμα στις αγορές

Ο DAX κερδίζει 1,2%. Εβδομάδα εταιρικών αποτελεσμάτων αυτή που ξεκινάει. Η προσοχή και στις εξελίξεις όσον αφορά την ανάπτυξη και διάθεση εμβολίων κορωνοϊού. Το ασήμι στο επίκεντρο της επενδυτικής φρενίτιδας. Υποχωρεί το ευρώ.

Κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, θετικό κλίμα στις αγορές

Ανοδικά κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια τη Δευτέρα, εν αναμονή ακόμη μίας εβδομάδας εταιρικών αποτελεσμάτων, με 99 εταιρείες του S&P να δημοσιεύουν κέρδη και έσοδα -μεταξύ αυτών οι Alphabet, Amazon, Alibaba, Snap, Exxon, Biogen, Pfizer and Chipotle.

Περίπου 1 δισ. ευρώ ενδέχεται να χάσει η Ryanair κατά τη διάρκεια του τρέχοντος οικονομικού έτους, σημειώνοντας τη χειρότερη επίδοση που έχει καταγράψει ποτέ, όπως ενημέρωσε η ίδια. Σύμφωνα με το Reuters, η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους της Ευρώπης δήλωσε επίσης ότι η κρίση θα δημιουργήσει σημαντικές ευκαιρίες ανάπτυξης.

Η ιρλανδική αεροπορική εταιρεία δήλωσε ότι αναμένει απώλειες μεταξύ 850 και 950 εκατ. ευρώ στο τρέχον οικονομικό έτος που λήγει στις 31 Μαρτίου, περίπου 5 φορές μεγαλύτερες από την προηγούμενη ετήσια ζημιά-ρεκόρ που είχε καταγραφεί το 2009.

Υψηλότερα κινήθηκαν και οι ασιατικές αγορές τη Δευτέρα, την ώρα που η ανάπτυξη της μεταποιητικής δραστηριότητας στην Κίνα κατέβασε ταχύτητα τον Ιανουάριο σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο.

Οι επενδυτές παρακολουθούν τις εξελίξεις όσον αφορά την ανάπτυξη εμβολίων κορωνοϊού μετά από τις εντάσεις την περασμένη εβδομάδα σχετικά με την προμήθεια του εμβολίου, ιδίως μεταξύ ΕΕ και AstraZeneca, και την κριτική για την ταχύτητα της διάθεσης εμβολίων.

H Φρανκφούρτη κερδίζει 1,2%, το Λονδίνο 0,8%, το Παρίσι 1%, η Μαδρίτη 0,9% και το Μιλάνο 0,8%. Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ υποχωρεί 0,1%, στο $1,212 και η στερλίνα ενισχύεται 0,3%, στο 1,374 δολάριο.

Στην αγορά εμπορευμάτων, το ασήμι κάνει άλμα 10%, φτάνοντας στα 29,61 δολάρια/ουγγιά. Το μέταλλο βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο της επενδυτικής φρενίτιδας που σαρώνει τις αγορές, στέλνοντας το σε υψηλό 5 μηνών και πυροδοτώντας ένα debate για τη δύναμη των μικροεπενδυτών που εμπνέονται από τη Reddit, προχωρώντας σε ολοένα και πιο μεγάλους στόχους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v