Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βαριές απώλειες στις ευρωαγορές

Με μεγάλη πτώση αποχαιρέτησαν τον Ιανουάριο οι ευρωαγορές. Σε ανοδική τροχιά πετρέλαιο και χρυσός. Ενισχύεται το ευρώ.

Βαριές απώλειες σημείωσαν τα ευρωπαικά χρηματιστήρια κόντρα στην χθεσινή ανάκαμψη της Wall Street από τη μεγαλύτερη «βουτιά» των τελευταίων τριών μηνών.

Ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 1,87% στις 395 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο κινήθηκε χαμηλότερα 1,82% στις 6.407 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη σημείωσε πτώση 1,71% στις 13.432 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 2,02% στις 5.399 μονάδες.

Στο μεταξύ, ανάπτυξη μόλις 0,1% σημείωσε η γερμανική οικονομία το τέταρτο τρίμηνο της περασμένης χρονιάς, σε σύγκριση με ένα τρίμηνο πριν, αποφεύγοντας ωστόσο τη συρρίκνωση.

Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 2,9% , καθώς το δεύτερο κύμα της πανδημίας κορωνοϊού πάτησε φρένο στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία.

Στο εταιρικό μέτωπο, περίπου 25% υποχώρησαν οι πωλήσεις της Hennes & Mauritz τον Δεκέμβριο και το μεγαλύτερο μέρος του Ιανουαρίου, καθώς η πανδημία κορωνοϊού οδήγησε το 30% των καταστημάτων της σε κλείσιμο.

Τα καθαρά κέρδη της H&M το τέταρτο τρίμηνο ήταν 41% χαμηλότερα σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019, καθώς έφτασαν στα 300 εκατ. δολάρια (2,49 δισ. κορώνες Σουηδίας).

Σημειώνεται ότι οι επενδυτές έδωσαν ιδιαίτερη προσοχή στις περαιτέρω εξελίξεις στην περίπτωση της εφαρμογής trading Robinhood και την αντιπαράθεση με ομάδες επενδυτών λιανικής οι οποίοι είναι απογοητευμένοι από το γεγονός ότι η εταιρεία περιόρισε τις αγορές ορισμένων μετοχών.

Η διαδικτυακή πλατφόρμα που βρέθηκε αντιμέτωπη με σφοδρές επικρίσεις και κατηγορίες για χειραγώγηση της αγοράς, μετά την απόφασή της να αναστείλει συναλλαγές σε μετοχές -μεταξύ αυτών και της GameStop, αλυσίδας πώλησης βιντεοπαιχνιδιών- ανακοίνωσε ότι θα επιτρέψει «περιορισμένες αγορές» μετοχών σήμερα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύεται 0,2% στα 52,45 δολάρια ανά βαρέλι και ο χρυσός σημειώνει άνοδο 1,3% στα 1.861 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται υψηλότερα 0,2% σε σχέση με το δολάριο στο 1,2141 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v