Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κέρδη 1,8% τον Απρίλιο για τον Stoxx 600

Με αρνητικό πρόσημο ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση της Παρασκευής οι ευρωαγορές, μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για το ΑΕΠ της ευρωζώνης. Ωστόσο, σε μηνιαία βάση, ο Stoxx 600 κινήθηκε ανοδικά για τρίτο συνεχόμενο μήνα.

Κέρδη 1,8% τον Απρίλιο για τον Stoxx 600

Σε χαμηλότερο επίπεδο έκλεισαν τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για την οικονομία της ευρωζώνης δημιούργησαν αρνητικό κλίμα.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat, το ΑΕΠ της ευρωζώνης μειώθηκε κατά 0,6% το α’ τρίμηνο, κάτι που σημαίνει πως το μπλοκ υπέστη δεύτερη τεχνική ύφεση μέσα σε μόλις έναν χρόνο. Πάντως, οι οικονομολόγοι ευελπιστούν πως θα υπάρξει οικονομική ανάκαμψη τους επόμενους μήνες.

Ισχυρές πιέσεις δέχθηκε η μετοχή της Barclays, που κατέγραψε πτώση σχεδόν 7% παρά το ότι τα αποτελέσματα α’ τριμήνου της ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις. Η τράπεζα ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 1,7 δις. στερλινών έναντι 1,3 δις. στερλινών που προέβλεπαν οι αναλυτές.

Πτώση σχεδόν 2% κατέγραψε η μετοχή της BNP Paribas, που επίσης ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 1,8 δις. ευρώ έναντι 1,23 δις. που ανέμεναν οι αναλυτές.

Από την άλλη πλευρά, η AstraZeneca έκανε άλμα 5% μετά την ανακοίνωσή της πως το εμβόλιό της κατά του κορωνοϊού πρόσθεσε πωλήσεις 275 εκατ. δολαρίων το α’ τρίμηνο .

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Refinitiv IBES, τα κέρδη των ευρωπαϊκών εταιρειών ήταν ισχυρότερα του αναμενόμενου, καθώς το 71% των εταιρειών ανακοίνωσαν αποτελέσματα που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις το α’ τρίμηνο. Μέχρι στιγμής έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα το ένα τρίτο των εταιρειών του Stoxx 600.

Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα πως το App Store της Apple παραβίασε τους κανόνες ανταγωνισμού, αναφορικά με την αγωγή που είχε καταθέσει η Spotify το 2019 για τις συμφωνίες αδειοδότησης της Apple.

Ο δείκτης Stoxx 600 έκλεισε 0,3% χαμηλότερα στις 437 μονάδες, ο δείκτης CAC του Παρισιού υποχωρούσε 0,53% στις 6.269 μονάδες και 0,12% ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης στις 15.135 μονάδες, ενώ αντιθέτως ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου ενισχύθηκε κατά 0,12% στις 6.969 μονάδες.

Σε μηνιαία βάση, πάντως, ο Stoxx 600 έκλεισε με κέρδη 1,8%, κινούμενος ανοδικά για τρίτο συνεχόμενο μήνα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v