Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συγκρατημένες απώλειες στις ευρωαγορές

Σε αρνητικό έδαφος κινήθηκαν τα χρηματιστήρια σε Φρανκφούρτη και Παρίσι. Άνοδος στο νήμα για τον FTSE 100 στο Λονδίνο. Ενισχύεται το ευρώ.

Επέστρεψαν οι πωλητές στις ευρωαγορές παρά τα καλά μακροοικονομικά στοιχεία στην Ευρωζώνη.

Ειδικότερα, άνοδο 2,7% σημείωσε ο τζίρος στο λιανεμπόριο της ευρωζώνης τον Μάρτιο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, όπως δήλωσε η Eurostat την Πέμπτη. Σε ετήσια βάση αυξήθηκαν κατά 12%.

Σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν 2,6% σε μηνιαία βάση.

Παράλληλα, κατά 3% αυξήθηκαν οι παραγγελίες του τομέα μεταποίησης στη Γερμανία τον Μάρτιο σε σύγκριση με έναν μήνα πριν, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία.

Οι εγχώριες παραγγελίες κινήθηκαν ανοδικά κατά 4,9% ενώ από το εξωτερικό κατά 1,6% σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο. Παράλληλα, οι νέες παραγγελίες από την ευρωζώνη ενισχύθηκαν 0,7%.

Σε ετήσια βάση, οι νέες παραγγελίες ανέκαμψαν κατά 27,8% σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2020 όταν επιβλήθηκαν τα πρώτα lockdown λόγω πανδημίας κορωνοϊού.

Επιπλέον, στο πιο υψηλό των τελευταίων επτάμιση ετών έφτασε η δραστηριότητα του τομέα υπηρεσιών στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Απρίλιο, με τον δείκτη επιχειρηματικής δραστηριότητας ΡΜΙ στις 61 μονάδες -υψηλότερα κατά 4,7 μονάδες σε σύγκριση με έναν μήνα πριν, σύμφωνα με την Chartered Institute of Purchasing & Supply και την IHS Markit.

Στο μεταξύ, σταθερά στο 0,1% διατήρησε η Τράπεζα της Αγγλίας τα επιτόκια κατά τη σημερινή της συνεδρίαση. Η κεντρική τράπεζα αποφάσισε επίσης να διατηρήσει αμετάβλητο το πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού, στα 895 δισ. στερλίνες, με ψήφους 8-1.

Η κεντρική τράπεζα έχει μειώσει τα επιτόκια δύο φορές από την έναρξη της πανδημίας, από 0,75%, ενώ ανέπτυξε ένα άνευ προηγουμένου πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, καθώς φαίνεται να οδηγεί τη βρετανική οικονομία προς την ανάκαμψη.

Από πλευράς δεικτών, ο Stoxx 600 υποχώρησε 0,57% στις 439 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο κινήθηκε υψηλότερα μόλις 0,01% στις 7.040 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη σημείωσε πτώση 0,38% στις 15.113 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 0,19% στις 6.327 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου σημειώνει πτώση 1,2% στα 64,83 δολάρια ανά βαρέλι ενώ ο χρυσός ενισχύεται 1,8% στα 1.816 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται υψηλότερα 0,4% σε σχέση με το δολάριο στο 1,2052 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v