Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οριακή άνοδος στις ευρωαγορές

Σε θετικό έδαφος κινήθηκε ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600. Μικρή πτώση για τον FTSE 100 στο Λονδίνο. Πιέσεις στο πετρέλαιο. Υψηλότερα ο χρυσός.

Θετικό πρόσημο στις ευρωαγορές καθώς τα απογοητευτικά στοιχεία απασχόλησης στις ΗΠΑ δημιουργούν προσδοκίες για χαμηλά επιτόκια από τις Κεντρικές Τράπεζες για μακρά περίοδο.

Στο μεταξύ, σημαντικά βελτιωμένη εμφανίζεται η επενδυτική εμπιστοσύνη στην ευρωζώνη τον Μάιο, σύμφωνα με τον ερευνητικό οργανισμό Sentix.

Ο δείκτης επενδυτικής εμπιστοσύνης αυξήθηκε στις 21 μονάδες, από 13,1 τον Απρίλιο, ξεπερνώντας κατά πολύ ακόμη και τις πιο υψηλές προσδοκίες, ενώ έφτασε στο πιο υψηλό από τον Μάρτιο του 2018.

Παράλληλα, ο δείκτης τρέχουσας αποτίμησης ενισχύθηκε στις 6,3 μονάδες, ενώ ο δείκτης που μετρά τις προσδοκίες σκαρφάλωσε σε ιστορικό ρεκόρ, στις 36,8 μονάδες.

Επιπλέον, η γαλλική οικονομία θα επιστέψει στα προ της πανδημίας επίπεδα οικονομικής δραστηριότητας έως το πρώτο εξάμηνο του 2022, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ, ο οποίος επαναβεβαίωσε τον στόχο του για ανάπτυξη 5% της γαλλικής οικονομίας το 2021. «Η οικονομική ανάπτυξη επέστρεψε το πρώτο τρίμηνο…νομίζω ότι θα έχουμε ισχυρή ανάπτυξη το 2021», δήλωσε ο Λεμέρ στον ραδιοφωνικό σταθμό France Info.

Ο ίδιος απέκλεισε ένα δεύτερο σχέδιο στήριξης της οικονομίας, επιπρόσθετο του τωρινού πακέτου μέτρων των 100 δισεκ. ευρώ της Γαλλίας. Ωστόσο, ο Λεμέρ πρόσθεσε ότι είναι σωστό να επισημανθεί το ζήτημα των μακροπρόθεσμων επενδυτικών σχεδίων για τη Γαλλία.

Στο εταιρικό μέτωπο, η βρετανική Victrex ανακοίνωσε αύξηση 5% στις πωλήσεις α’ εξαμήνου με την JP Morgan να αναβαθμίζει την μετοχή σε «overweight» από «neutral» προηγουμένως.

Από πλευράς δεικτών, ο Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,11% στις 445 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο κινήθηκε χαμηλότερα 0,03% στις 7.129 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη σημείωσε άνοδο μόλις μιας μονάδας 15.400 και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη 0,01% στις 6.385 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου σημειώνει πτώση 0,1% στα 64,75 δολάρια ανά βαρέλι ενώ ο χρυσός ενισχύεται 0,6% στα 1.841 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται υψηλότερα 0,1% σε σχέση με το δολάριο στο 1,2171 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v