Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οριακές μεταβολές στις ευρωαγορές μετά την ΕΚΤ

Πτώση στο νήμα σημείωσαν τα χρηματιστήρια σε Φρανκφούρτη και Παρίσι. Θετικό πρόσημο για τον FTSE 100. Πάνω από τα 70 δολ. το πετρέλαιο.

Μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές μετά την απόφαση της ΕΚΤ να κρατήσει αμετάβλητα τα επιτόκια.

Οπως αναφέρει η κεντρική τράπεζα, κατά τη σημερινή συνεδρίαση το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να επιβεβαιώσει την πολύ διευκολυντική κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής του: Το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 0,00%, 0,25% και -0,50% αντιστοίχως.

Το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα σημερινά τους ή σε χαμηλότερα επίπεδα, έως ότου διαπιστώσει ότι οι προοπτικές για τον πληθωρισμό συγκλίνουν σθεναρά προς επίπεδο πλησίον, σε επαρκή βαθμό, αλλά κάτω του 2%, εντός του χρονικού ορίζοντα προβολής που εξετάζει και ότι αυτή η σύγκλιση αντανακλάται κατά τρόπο συνεπή στη δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού.

«Μετά τη συρρίκνωση στο πρώτο τρίμηνο του έτους η οικονομία της ευρωζώνης αρχίζει σταδιακά να ξανανοίγει καθώς η κατάσταση με την πανδημία βελτιώνεται και οι εκστρατείες εμβολιασμού σημειώνουν πρόοδο», τόνισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου.

Όπως υπογράμμισε η κα. Λαγκάρντ, τα τελευταία στοιχεία δείχνουν μια ανάκαμψη του τομέα των υπηρεσιών και διατήρηση του δυναμισμού που χαρακτηρίζει τον τομέα της μεταποίησης.

Από πλευράς δεικτών, ο Stoxx 600 ενισχύθηκε μόλις 0,03% στις 454 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο κινήθηκε υψηλότερα 0,1% στις 7.088 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη σημείωσε πτώση 0,06% στις 15.571 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 0,26% στις 6.546 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου σημειώνει άνοδο 0,5% στα 70,27 δολάρια ανά βαρέλι και ο χρυσός ενισχύεται 0,1% στα 1.896 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται χαμηλότερα 0,1% σε σχέση με το δολάριο στο 1,2176 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v