Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επέστρεψαν οι πωλητές στις ευρωαγορές

Πιέσεις ασκήθηκαν στις ευρωαγορές μετά από τρεις σερί ανόδους. Υψηλότερα η τιμή του πετρελαίου. Πτώση για το ευρώ.

Απώλειες στις ευρωαγορές με το βλέμμα των επενδυτών να βρίσκεται στραμμένο στην Κινεζική Evergrande.

Η Wall Street Journal ανέφερε ότι οι κινεζικές αρχές έχουν ενημερώσει τους τοπικούς αξιωματούχους να προετοιμαστούν για δυνητική κατάρρευση του ομίλου. Αβεβαιότητα επίσης υπάρχει και για το αν θα πληρώσει τόκους offshore δολαριακού ομολόγου που έληξε χθες τα μεσάνυχτα ώρα Νέας Υόρκης ή σήμερα το απόγευμα ώρα Χονγκ Κονγκ.

Περιορισμένη είναι η άμεση έκθεση της Ευρώπης στην κινεζική εταιρεία ακινήτων Evergrande, σύμφωνα με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

«Έχω πολύ έντονες αναμνήσεις από τις τελευταίες εξελίξεις στο χρηματιστήριο στην Κίνα που είχαν επιπτώσεις σε όλο τον κόσμο. Αλλά στην Ευρώπη και στην ευρωζώνη συγκεκριμένα, η άμεση έκθεση είναι περιορισμένη», είπε η Κριστίν Λαγκάρντ.

Στο μεταξύ, στο πιο χαμηλό σημείο από τον Απρίλιο υποχώρησε η καταναλωτική εμπιστοσύνη στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ αυξήθηκαν και οι ανησυχίες για την οικονομική ανάπτυξης, σύμφωνα με τον ερευνητικό οργανισμό GfK.

Οπως μεταδίδουν οι Financial Times, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης προσγειώθηκε στις -13 μονάδες τον Σεπτέμβριο, καταγράφοντας πτώση 5 μονάδων από τον Αύγουστο.

Παράλληλα, επιδεινώθηκε το επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία τον Σεπτέμβριο, σε σύγκριση με τον Αύγουστο, σύμφωνα με την έρευνα του ερευνητικού οργανισμού Οικονομικών Ερευνών (Ifo).

Ο δείκτης Επιχειρηματικού Κλίματος υποχώρησε στις 98,8 μονάδες, από 99,4 - οι προβλέψεις έκαναν λόγο για 98,9. Η μέτρηση που αφορά την τρέχουσα αποτίμηση κινήθηκε χαμηλότερα κατά μία μονάδα, φτάνοντας στις 100,4, ενώ ο δείκτης για τις προσδοκίες μειώθηκε στις 97,3 μονάδες από 97,5.

Στις ευρωαγορές, ο Stoxx 600 υποχώρησε 0,9% στις 463 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο κινήθηκε χαμηλότερα 0,38% στις 7.051 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη σημείωσε πτώση 0,72% στις 15.531 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 0,95% στις 6.638 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου σημειώνει άνοδο 0,6% στα 73,74 δολάρια ανά βαρέλι και ο χρυσός ενισχύεται 0,1% στα 1.751 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται χαμηλότερα 0,2% σε σχέση με το δολάριο στο 1,1716 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v