Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα σχόλια της Fed ανεβάζουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Δεν βλέπει άμεση μείωση των αγορών ομολόγων η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ. Η Φρανκφούρτη κερδίζει 1%, το Λονδίνο 0,5%, το Παρίσι 0,9%. Σε χαμηλό μηνών η επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη.

Τα σχόλια της Fed ανεβάζουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ανοδικά κινούνται οι ευρωπαϊκές μετοχές την Πέμπτη, καθώς οι διεθνείς αγορές αντιδρούν στις τελευταίες δηλώσεις της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, η οποία σημείωσε ότι δεν είναι έτοιμη να μειώσει τη νομισματική τόνωση ακόμη. 

Η Φρανκφούρτη κερδίζει 1%, το Λονδίνο 0,5%, το Παρίσι 0,9%, το Μιλάνο επίσης, ενώ ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται 1%.Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια αναμένεται να ακολουθήσουν την αμερικανική αγορά, αφότου η Fed έδωσε σήμα χθες Τετάρτη ότι δεν βλέπει άμεση μείωση των αγορών ομολόγων, οι οποίες στηρίζουν την οικονομία κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

«Εάν η πρόοδος συνεχιστεί σε γενικές γραμμές όπως αναμενόταν, κρίνει ότι σύντομα μπορεί να δικαιολογηθεί περιστολή του ρυθμού αγορών περιουσιακών στοιχείων», ανέφερε ωστόσο η δήλωση της Fed μετά τη συνεδρίαση. Η κεντρική τράπεζα αγοράζει Treasuries αξίας 120 δισ. δολαρίων τον μήνα από την αρχή της κρίσης Covid.

Στο μέτωπο των δεδομένων, με πιο χαμηλό ρυθμό τρέχει η επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο, αντανακλώντας την κορύφωση της ζήτησης το δεύτερο τρίμηνο, τις διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα και τις ανησυχίες για την πανδημία. Οπως δείχνει η προκαταρκτική έρευνα της ιδιωτικής εταιρείας Markit, ο σύνθετος ΡΜΙ δείκτης υπεύθυνων προμηθειών υποχωρεί απότομα αυτόν τον μήνα, από τις 59,0 μονάδες του Αυγούστου στις 56,1.

Στο εταιρικό μέτωπο, πάνω από 90% έχει αυξηθεί το κόστος της έλλειψης τσιπ, οδηγώντας το συνολικό χτύπημα στα έσοδα του 2021 για τις παγκόσμιες αυτοκινητοβιομηχανίες στα 210 δισ. δολάρια. Οπως μεταδίδει το Bloomberg, αυτή είναι η τελευταία πρόβλεψη από την AlixPartners, η οποία εκτιμά ότι οι παγκόσμιες αυτοκινητοβιομηχανίες θα κατασκευάσουν 7,7 εκατ.  λιγότερα οχήματα λόγω της κρίσης τσιπ φέτος.

Ανοδικά οι μετοχές σε Ασία-Ειρηνικό, με τους επενδυτές να παρακολουθούν τις εξελίξεις γύρω από τον κινεζικό όμιλο ανάπτυξης ακινήτων Evergrande. Οι μετοχές του ενισχύονται πάνω από 10% στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, ενώ νωρίτερα έφτασαν να κερδίζουν πάνω από 20%. Η κίνηση έρχεται μετά από μέρες απωλειών -αν και η ετήσια βουτιά είναι μεγαλύτερη από 80%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v