Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θετικά οι ευρωαγορές, στο επίκεντρο πληθωρισμός και αποτελέσματα

Το σήμα της Fed για έναρξη tapering τον Νοέμβριο στο επίκεντρο των επενδυτών. Κανόνι για ακόμη δύο εταιρείες ενέργειας στη Βρετανία. Kαταρρέει η τουρκική λίρα, κέρδη έως 6% για το bitcoin. Η Φρανκφούρτη ενισχύεται 1%.

Θετικά οι ευρωαγορές, στο επίκεντρο πληθωρισμός και αποτελέσματα

Ανοδικά κινούνται οι ευρωπαϊκές μετοχές την Πέμπτη, με τους επενδυτές να αξιολογούν τα στοιχεία πληθωρισμού και τα εταιρικά αποτελέσματα τρίτου τριμήνου.

Η τέταρτη μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ, η Wells Fargo, ενημέρωσε ότι είχε κέρδη 5,12 δισ. δολαρίων ή $1,17 ανά μετοχή για το τρίμηνο που ολοκληρώθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου.

Κέρδη $7,26 δισ. το τρίτο τρίμηνο για την Bank of America. H δεύτερη μεγαλύτερη αμερικανική τράπεζα όσον αφορά τα περιουσιακά στοιχεία, αποδέσμευσε $1,1 δισ. αποθεματικά το τρίτο τρίμηνο.

Κέρδη το τρίτο τρίμηνο με στήριξη από τα deals για την Morgan Stanley. Η τράπεζα ωφελήθηκε από τις συγχωνεύσεις και εξαγορές, οι οποίες έφτασαν σε νέα υψηλά το τρίτο τρίμηνο, με τις συμφωνίες που ανακοινώθηκαν τους τρεις μήνες που ολοκληρώθηκαν στις 27 Σεπτεμβρίου να φτάνουν στα $1,52 τρισ. 

Οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ ενισχύθηκαν περισσότερο από ό,τι αναμενόταν τον Σεπτέμβριο, πιέζοντας περισσότερο την κεντρική τράπεζα για αύξηση επιτοκίων νωρίτερα. Κατά 5,4% αυξήθηκαν οι τιμές καταναλωτή σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα - ήταν το πιο υψηλό σημείο από το 1991. Οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι θα ενισχυθούν κατά 5,3% ετησίως. 

Με τον πιο γρήγορο ρυθμό των τελευταίων 26 ετών αυξήθηκαν οι τιμές παραγωγού στην Κίνα, καθώς τα ρεκόρ που κάνουν οι τιμές άνθρακα προστέθηκαν στις πιέσεις στον μεταποιητικό τομέα της χώρας. Οπως μεταδίδουν οι Financial Times, ο δείκτης τιμών παραγωγού αυξήθηκε 10,7% τον Σεπτέμβριο, σε σύγκριση με έναν χρόνο πριν - ήταν η πιο μεγάλη άνοδος από το 1995. Τον Αύγουστο είχε κινηθεί ανοδικά κατά 9,5%.

Στο επίκεντρο των επενδυτών και τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, όπου δόθηκε «σήμα» για έναρξη του tapering στα μέσα Νοεμβρίου. Στη συνεδρίαση εκείνη η επιτροπή FOMC της κεντρικής τράπεζας είχε ψηφίσει ομόφωνα να διατηρήσει τα επιτόκια στο 0% με 0,25% και τις μηνιαίες αγορές ομολόγων στα 120 δισ. δολάρια. 

Η εικόνα στα πιο μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια:

Στο εταιρικό μέτωπο, δυο ακόμα εταιρείες ενέργειας, με περίπου 250.000 πελάτες κατέρρευσαν στη Βρετανία καθώς η ενεργειακή κρίση συνεχίζεται με αμείωτη ένταση. Η BP Plc και Colorado ανακοίνωσαν ότι βγαίνουν εκτός αγοράς ανεβάζοντας το σύνολο των «λουκέτων» από τις αρχές Αυγούστου σε 12. Πρακτικά 2 εκατομμύρια καταναλωτές αναγκάστηκαν σε αυτό το διάστημα να αλλάξουν πάροχο. Η πρωτοφανής μεταβλητότητας στις τιμές ενέργειας και φυσικού αερίου την περασμένη εβδομάδα προσέθεσε επιπλέον πίεση στις εταιρείες και σύμφωνα με το Bloomberg αναμένονται και άλλες πτωχεύσεις.

Στην αγορά συναλλάγματος, στο πιο χαμηλό σημείο όλων των εποχών κατέρρευσε η τουρκική λίρα, αφότου ο Τούρκος Πρόεδρος έδωσε εντολή για νέο γύρο απολύσεων στην κεντρική τράπεζα της χώρας. Οπως μεταδίδουν οι Financial Times, σε διάταγμα που δημοσιεύθηκε αργά τη νύχτα, ώρες αφότου συναντήθηκε με τον Sahap Kavcioglu, τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας, ο Ταγίπ Ερντογάν απομάκρυνε δύο αναπληρωτές διοικητές.

Κέρδη 6% για το Bitcoin - το μεγαλύτερο ψηφιακό νόμισμα ξεπέρασε τις 58.000 δολάρια, σκαρφαλώνοντας στο πιο υψηλό σημείο από τις 10 Μαΐου. Το άλμα έρχεται καθώς υπάρχουν πληροφορίες που θέλουν τις Ηνωμένες Πολιτείες να εγκρίνουν τη δημιουργία του πρώτου Bitcoin Exchange Traded Fund της χώρας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v