Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα άνοδος στα ευρωπαικά χρηματιστήρια

Θετικό πρόσημο για τον ευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 και ισχυρή άνοδος για τον DAX 30 στη Φρανκφούρτη. Οριακή πτώση για το χρηματιστήριο στο Λονδίνο. Πιέσεις σε πετρέλαιο και χρυσό. Υποχωρεί το ευρώ.

Ανοδικά κινήθηκαν τα περισσότερα ευρωπαικά χρηματιστήρια με τους επενδυτές να έχουν στρέψει την προσοχή τους στα macro και στις επικείμενες συνεδριάσεις των Κεντρικών Τραπεζών σε ΗΠΑ και Ευρώπη.00

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, ισχυρή παρέμεινε η μεταποιητική δραστηριότητα στην ευρωζώνη τον τελευταίο μήνα, αλλά τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα έστειλαν τα κόστη εισαγωγών σε άλμα και περιόρισαν την ανάπτυξη, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε την Τρίτη.

Οι συνεχιζόμενες διαταραχές που προκαλούνται από την πανδημία κορωνοϊού, παράλληλα με την έλλειψη οδηγών βαρέων φορτηγών, έχουν προκαλέσει ελλείψεις προϊόντων και έχουν αφήσει τα εργοστάσια να παλεύουν για προμήθειες.

Οπως μεταδίδει το Reuters, ο Δείκτης Υπεύθυνων Προμηθειών (ΡΜΙ) μεταποίησης της ιδιωτικής εταιρείας IHS Markit υποχώρησε σε χαμηλό οκτώ μηνών και στις 58,3 μονάδες τον Οκτώβριο από 58,6 τον Σεπτέμβριο, έναντι αρχικής εκτίμησης για 58,5 μονάδες. Ωστόσο, παραμένει αρκετά υψηλότερα από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.

Από πλευράς εταιρικών ειδήσεων, αποτελέσματα τρίτου τριμήνου που ξεπέρασαν τις προσδοκίες ανακοίνωσε η BP, την Τρίτη, με στήριξη από τις αυξημένες τιμές ενέργειας.

Οπως μεταδίδει το CNBC, η βρετανική εταιρεία είχε καθαρά κέρδη 3,3 δισ. δολαρίων το τρίτο τρίμηνο, υψηλότερα από τις προβλέψεις των αναλυτών για 3,1 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τη Refinitiv.

Ενα τρίμηνο πριν είχε καθαρά κέρδη 2,8 δισ. δολαρίων και το αντίστοιχο διάστημα του 2020 είχε $100 εκατ., όταν οι τιμές πετρελαίου κατέρρευσαν λόγω της πανδημίας κορωνοϊού. Φέτος, το μπρεντ έχει εκτοξευθεί 60% μέχρι στιγμής.

Ο Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,14% στις 479 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο κινήθηκε χαμηλότερα 0,19% στις 7.288 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη σημείωσε άνοδο 0,94% στις 15.954 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη 0,49% στις 6.927 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου σημείωνε πτώση 0,6% στα 83,59 δολάρια ανά βαρέλι και ο χρυσός υποχωρεί 0,4% στα 1.789 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται χαμηλότερα 0,2% σε σχέση με το δολάριο στο 1,1580 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v