Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε νέα υψηλά οι ευρωαγορές

Νέα ιστορικά υψηλά έπιασε ο ευρωπαικός δείκτης Stoxx 600. Αμετάβλητα κράτησε τα επιτόκια η ΒοΑ. Ανακάμπτει ο χρυσός. Ισχυρές πιέσεις για το ευρώ.

Κέρδη στις ευρωαγορές μετά την απόφαση της Fed να προχωρήσει σε σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, περιορίζοντας τις μηνιαίες αγορές ομολόγων κατά 15 δισ. δολάρια.

Αναφορικά με τα επιτόκια, ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, Τζέρομ Πάουελ, υποστήριξε ότι η Fed δεν θεωρεί κατάλληλη αυτή τη στιγμή για αύξηση των επιτοκίων γιατί θέλει να δώσει χρόνο στην αγορά εργασίας να επουλώσει τις πληγές της.

Στο μεταξύ, με τον πιο αδύναμο ρυθμό των τελευταίων έξι μηνών αναπτύχθηκε η επιχειρηματική δραστηριότητα της ευρωζώνης τον Οκτώβριο, καθώς τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας και τα υλικοτεχνικά ζητήματα που σχετίζονται με την πανδημία κορωνοϊού ώθησαν τις τιμές πρώτων υλών να αυξηθούν με τον πιο γρήγορο ρυθμό των τελευταίων δύο δεκαετιών.

Οπως μεταδίδει το Reuters, οι κυβερνητικοί περιορισμοί αίρονται στο μπλοκ, αλλά οι ελλείψεις πρώτων υλών στον μεταποιητικό τομέα επηρεάζουν την ανάπτυξη.

Ο προκαταρκτικός Σύνθετος Δείκτης Υπεύθυνων Προμηθειών (ΡΜΙ) της ιδιωτικής εταιρείας IHS Markit υποχώρησε σε χαμηλό έξι μηνών, στις 54,2 μονάδες τον Οκτώβριο, από 56,2 τον Σεπτέμβριο, μία ανάσα χαμηλότερα από την πρόβλεψη για 54,3 μονάδες.

Στο εταιρικό μέτωπο, κέρδη πάνω από τις προβλέψεις ανακοίνωσε η ING στο γ’ τρίμηνο. 

Τα κέρδη ήταν 1,37 δισ. ευρώ τους τρεις μήνες που ολοκληρώθηκαν τον Σεπτέμβριο, σημειώνοντας άλμα 73,5% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό μήνα και ελαφρώς υψηλότερα από το 2019. Ήταν καλύτερα από τη μέση εκτίμηση των αναλυτών ύψους 1,29 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, σταθερά διατήρησε τελικά η Τράπεζα της Αγγλίας τα επιτόκια στη συνεδρίαση της Πέμπτης, διαψεύδοντας τις προσδοκίες των επενδυτών για μία άνοδο που θα την έκανε την πρώτη από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες του κόσμου να αυξάνει τα επιτόκια κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19.

Η κεντρική τράπεζα διατήρησε ζωντανή την προοπτική, λέγοντας ότι πιθανότατα θα πρέπει να τα αυξήσει «τους επόμενους μήνες», εάν η οικονομία έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Ωστόσο, επτά από τους εννέα υπεύθυνους χάραξης πολιτικής ψήφισαν προς το παρόν να μην αυξηθούν. Ψήφισαν επίσης (6-3) υπέρ της διατήρησης του στόχου αγορών τίτλων στα 875 δισ. στερλίνες και εταιρικών ομολόγων στα 20 δισ.

Ο Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,41% στις 481 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο κινήθηκε υψηλότερα 0,43% στις 7.279 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη σημείωσε άνοδο 0,44% στις 16.029 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη 0,53% στις 6.987 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου σημείωνε πτώση 0,3% στα 80,66 δολάρια ανά βαρέλι ενώ ο χρυσός ενισχύεται 1,7% στα 1.793 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται χαμηλότερα 0,7% σε σχέση με το δολάριο στο 1,1533 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v