Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρεκόρ για τις ευρωπαϊκές μετοχές μετά τη Fed

Οι διεθνείς αγορές αξιολογούν την αναμενόμενη μείωση κινήτρων της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, η οποία δήλωσε ότι θα είναι υπομονετική όσον αφορά την αύξηση των επιτοκίων. Ανοδος 0,5% για τον DAX και 0,2% για τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600.

Ρεκόρ για τις ευρωπαϊκές μετοχές μετά τη Fed

Σε υψηλό ρεκόρ φτάνουν οι ευρωπαϊκές μετοχές την Πέμπτη, καθώς οι διεθνείς αγορές αντιδρούν στις ανακοινώσεις της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, σύμφωνα με τις οποίες θα αρχίσει να μειώνει τον ρυθμό αγορών ομολόγων.

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θα αρχίσει την περιστολή των μηνιαίων αγορών ομολόγων $120 δισ. από τον Νοέμβριο με στόχο τον τερματισμό του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης το 2022, αλλά επέμεινε στην πεποίθηση ότι ο υψηλός πληθωρισμός είναι παροδικός και δεν θα απαιτηθεί άμεσα αύξηση επιτοκίων.

Ωστόσο, η Fed επισήμανε ότι τα προβλήματα στην παγκόσμια προσφορά ενισχύουν τα πληθωριστικά ρίσκα, λέγοντας ότι οι παράγοντες αυτοί αναμένεται να είναι παροδικοί αλλά θα πρέπει να μετριαστούν για να υπάρξει πτώση στον πληθωρισμό.

Η Fed ανέφερε ότι θα προχωρήσει σε μείωση των αγορών ομολόγων κατά $15 δισ. τον μήνα «υπό το φως της σημαντικής περαιτέρω προόδου που έχει καταγράψει η οικονομία».

Ρεκόρ για τα χρηματιστήρια σε Φρανκφούρτη και Παρίσι, όπως και για τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 που ενισχύεται 0,2%.


Ενισχύθηκαν και οι μετοχές σε Ασία-Ειρηνικό, ενώ τα futures της Wall κινούνται σταθεροποιητικά, μετά το κλείσιμο σε ρεκόρ την Τετάρτη.

Το επίκεντρο στρέφεται στη συνεδρίαση της Τράπεζας της Αγγλίας σήμερα, καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν υποδηλώσει ότι επίκειται αύξηση επιτοκίων.

Στο μέτωπο των δεδομένων, ανέκαμψαν οι παραγγελίες των γερμανικών εργοστασίων τον Σεπτέμβριο, εν μέσω μεταλύτερης ζήτησης για επενδυτικά προϊόντα εκτός ευρωζώνης, υποδηλώνοντας μία ώθηση στην παραγωγή μόλις ξεκαθαρίσουν τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, οι παραγγελίες ενισχύθηκαν κατά 1,3% σε μηνιαία βάση, μετά τη βουτιά κατά 8,8% έναν μήνα πριν. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν μεγαλύτερη άνοδο (1,8%). Σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, έκαναν άλμα 9,7%.

Στο εταιρικό μέτωπο, ξεπέρασε τις προσδοκίες η Credit Suisse το τρίτο τρίμηνο, αλλά δέχθηκε χτύπημα από τις χρεώσεις για τη διευθέτηση των κατηγοριών για διαφθορά στη Μοζαμβίκη και από άλλα νομικά ζητήματα. Οπως μεταδίδει το CNBC, η ελβετική τράπεζα προειδοποίησε επίσης ότι αναμένει να αναφέρει καθαρή ζημία το τελευταίο τρίμηνο του 2021 λόγω απομείωσης 1,6 δισ. ελβετικών φράγκων που σχετίζεται με την αναδιάρθρωση, καθώς και άλλες χρεώσεις και νομικές αμοιβές. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v