Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές μετά τον πληθωρισμό ΗΠΑ

Η Φρανκφούρτη χάνει 0,1%, το Λονδίνο κερδίζει 0,6%, το Παρίσι υποχωρεί 0,2%, το Μιλάνο κινείται 0,1% θετικά, ενώ ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 διολισθαίνει 0,1%. Στο πιο υψηλό 30 ετών σκαρφάλωσε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ.

Μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές μετά τον πληθωρισμό ΗΠΑ

Μικτά κινούνται τα πιο μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά τη δημοσίευση του πληθωρισμού των ΗΠΑ. Η Φρανκφούρτη χάνει 0,1%, το Λονδίνο κερδίζει 0,6%, το Παρίσι υποχωρεί 0,2%, το Μιλάνο κινείται 0,1% θετικά, ενώ ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 διολισθαίνει 0,1%. 

Μεγάλη άνοδο κατέγραψε ο δείκτης τιμών καταναλωτή τον Οκτώβριο στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, ο δείκτης ενισχύθηκε 0,9% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο και 6,2% σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2020. Αυτή είναι η μεγαλύτερη άνοδος από τον Δεκέμβριο του 1990. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα κινηθεί 0,6% και 5,9% υψηλότερα αντίστοιχα. Τον Σεπτέμβριο ο δείκτης είχε αυξηθεί κατά 0,4% σε μηνιαία βάση και 5,4% σε ετήσια βάση.

Ο δομικός δείκτης τιμών καταναλωτή, ο οποίος δεν συμπεριλαμβάνει τις ευμετάβλητες κατηγορίες των τροφίμων και της ενέργειας, πραγματοποίησε άλμα 4,6% σε ετήσια βάση μετά από άνοδο 4,3% τον Σεπτέμβριο. Το επίπεδο αυτό είναι το υψηλότερο από τον Νοέμβριο του 1990. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα ενισχυθεί 4%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν χθες, ο δείκτης τιμών παραγωγού ενισχύθηκε 0,6% σε μηνιαία βάση τον Οκτώβριο. Ο δομικός δείκτης τιμών παραγωγού, ο οποίος δεν λαμβάνει υπόψη τις κατηγορίες των τροφίμων και της ενέργειας, κατέγραψε άνοδο 0,4%. Σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2020 ο δείκτης εκτινάχτηκε 8,6%, όσο προέβλεπαν οι αναλυτές. Ανάλογο άλμα είχε καταγράψει και τον Σεπτέμβριο. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη άνοδο από τότε που ξεκίνησε η καταγραφή των στοιχείων.

Καθοδικά κινήθηκαν οι ασιατικές αγορές, καθώς οι επενδυτές αντέδρασαν στη δημοσίευση στοιχείων του κινεζικού πληθωρισμού. Οι τιμές καταναλωτή στην Κίνα ήταν σε ευθυγράμμιση με τις προσδοκίες, με τον δείκτη να ενισχύεται κατά 1,5% σε ετήσια βάση, έναντι πρόβλεψης για 1,4%. Ωστόσο, ο πληθωρισμός χονδρικής έτρεξε με πιο γρήγορο ρυθμό από ό,τι αναμενόταν. Οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν κατά 13,5% σε ετήσια βάση, έναντι προσδοκίας για 12,4%. 

Στο μέτωπο των ευρωπαϊκών δεδομένων, κατά 4,5% αυξήθηκαν οι τιμές καταναλωτή στη Γερμανία τον Οκτώβριο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, σε εθνικό επίπεδο. Ο πληθωρισμός σκαρφάλωσε στο πιο υψηλό από τον Αύγουστο του 1993 όταν οι τιμές καταναλωτή είχαν ενισχυθεί επίσης κατά 4,6%. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v