Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δεύτερη σερί πτώση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Σε καθοδική τροχιά παρέμειναν οι ευρωαγορές. Στο επίκεντρο οι εξελίξεις στην Ουκρανία. Πτώση στο πετρέλαιο. Υποχωρεί το ευρώ.

Πιέσεις ασκήθηκαν στις ευρωαγορές μετά την δήλωση του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν ότι ο Βλάντιμιρ Πούτιν θα επιχειρήσει εισβολή στην Ουκρανία τις επόμενες ημέρες.

Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) δήλωσε στο τελευταίο της οικονομικό δελτίο που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη ότι η ανάπτυξη της οικονομίας της ευρωζώνης θα παραμείνει υποτονική το πρώτο τρίμηνο του 2022 εν μέσω της συνεχιζόμενης πανδημίας Covid-19.

Επίσης, επιβεβαίωσε τη θέση ότι η «απότομη» αύξηση του πληθωρισμού οφείλεται κυρίως στην ενέργεια και τα τρόφιμα. Σημείωσε και πάλι ότι «ο πληθωρισμός είναι πιθανό να παραμείνει υψηλός για περισσότερο από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως, αλλά να υποχωρήσει στη διάρκεια του τρέχοντος έτους». Η τράπεζα τόνισε ότι το Διοικητικό της Συμβούλιο είναι έτοιμο να προσαρμόσει τη νομισματική της πολιτική για να «διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα σταθεροποιηθεί στον στόχο του 2% της ΕΚΤ μεσοπρόθεσμα».

O ευρωπαικός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 0,69% στις 464 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 0,87% στις 7.537 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε χαμηλότερα 0,67% στις 15.267 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 0,69% στις 6.946 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου σημειώνει πτώση 1,7% στα 92,04 δολάρια ανά βαρέλι ενώ ο χρυσός ενισχύεται 1,4% στα 1.897 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται χαμηλότερα 0,1% έναντι του δολαρίου στο 1,1363 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v