Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι ελπίδες από τις συνομιλίες Ουκρανίας-Ρωσίας ανεβάζουν τις ευρωαγορές

Κέρδη 1,7% για τον DAX. Η προσοχή παγκοσμίως παραμένει στον πόλεμο στην Ουκρανία μετά από ένα Σαββατοκύριακο εντεινόμενων μαχών γύρω από την πρωτεύουσα Κίεβο. Στο επίκεντρο και η επικείμενη συνεδρίαση της Fed.

Οι ελπίδες από τις συνομιλίες Ουκρανίας-Ρωσίας ανεβάζουν τις ευρωαγορές

Ανοδικά κινούνται οι ευρωπαϊκές μετοχές τη Δευτέρα ενόψει περαιτέρω συνομιλιών μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών διαπραγματευτών.

Η Φρανκφούρτη ενισχύεται 1,7%, το Λονδίνο υποχωρεί 0,1%, το Παρίσι κερδίζει 0,3%, η Μαδρίτη 1,3% και το Μιλάνο 0,9%. Θετικά τα futures της Wall, ενώ οι μετοχές της Ασίας-Ειρηνικού κινήθηκαν μικτά, με τους επενδυτές να παρακολουθούν το κύμα Covid στην Κίνα. Πτώση πάνω από 2% καταγράφουν οι τιμές πετρελαίου. Κατά 12% υποχωρεί η τιμή του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου, στα 114,7 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Η προσοχή παγκοσμίως παραμένει στον πόλεμο στην Ουκρανία μετά από ένα Σαββατοκύριακο εντεινόμενων μαχών γύρω από την πρωτεύουσα Κίεβο, ενώ οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδιζαν πόλεις σε όλη τη χώρα, σκοτώνοντας αμάχους που δεν μπορούν να διαφύγουν, όπως μεταδίδει το CNBC. Η Ρωσία επιτέθηκε επίσης σε ένα ουκρανικό στρατιωτικό εκπαιδευτικό κέντρο κοντά στα πολωνικά σύνορα την Κυριακή, σκοτώνοντας 35 ανθρώπους και τραυματίζοντας 134.

Οι κυρώσεις συνεχίζουν να πλήττουν σκληρά τη Μόσχα, με τις οικονομικές επιπτώσεις για την εισβολή της να αναμένεται να βρεθούν περισσότερο στο επίκεντρο, τις επόμενες ημέρες, πριν από την προγραμματισμένη πληρωμή κρατικών ομολόγων.

Οι συνομιλίες των δύο πλευρών πραγματοποιούνται ξανά τη Δευτέρα σε μια προσπάθεια να καθιερωθεί μια σταθερή κατάπαυση του πυρός και να βρεθεί χώρος για οποιονδήποτε συμβιβασμό μεταξύ των απαιτήσεων της Ρωσίας και της Ουκρανίας, αν και οι προηγούμενες συζητήσεις κατέληξαν σε αποτυχία.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ βρίσκεται επίσης στο επίκεντρο αυτή την εβδομάδα, καθώς αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης από το μηδέν που είναι σήμερα, στο τέλος της διήμερης συνεδρίασής της την Τετάρτη.

Οι επενδυτές προσβλέπουν επίσης στην κεντρική τράπεζα για τις νέες της προβλέψεις για τα επιτόκια, τον πληθωρισμό και την οικονομία, δεδομένης της αβεβαιότητας από την κλιμάκωση των γεωπολιτικών εντάσεων.

Δεν υπάρχουν σημαντικά εταιρικά κέρδη ή ανακοινώσεις μακροοικονομικών δεδομένων στην Ευρώπη τη Δευτέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v