Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο πράσινο οι ευρωαγορές με το επίκεντρο στα data

Τα οικονομικά στοιχεία από την ευρωζώνη παρακολουθούν οι επενδυτές. Το ενδιαφέρον βρίσκεται στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας της ΕΚΤ, βασικό ερώτημα πόσο μεγάλη θα είναι η αύξηση επιτοκίων. Στο $1,075 το ευρώ.

Στο πράσινο οι ευρωαγορές με το επίκεντρο στα data

Θετικά κινούνται οι ευρωπαϊκές μετοχές την Παρασκευή, με τους επενδυτές να παρακολουθούν τα οικονομικά στοιχεία που δημοσιεύονται από την ευρωζώνη. Η Φρανκφούρτη ενισχύεται οριακά μετά την πιο θετική πρωινή κίνηση, το Παρίσι επίσης, η Μαδρίτη κινείται ελαφρώς καθοδικά κατά 0,2% ενώ το Μιλάνο χάνει 0,7%. Kλειστό το χρηματιστήριο στο Λονδίνο λόγω εορτασμών για τα 70 χρόνια της βασιλείας της βασίλισσας Ελισάβετ.

Η ανάπτυξη των επιχειρήσεων της ευρωζώνης ήταν ισχυρή τον Μάιο, αλλά κινδυνεύει να επιβραδυνθεί από το αυξανόμενο κόστος ζωής, τις διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας και την αβεβαιότητα γύρω από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, σύμφωνα με έρευνα της S&P Global.

Οπως μεταδίδει το Reuters, ο τελικός σύνθετος δείκτης υπευθύνων αγορών (PMI), που θεωρείται καλός δείκτης οικονομικής υγείας, υποχώρησε στις 54,8 μονάδες τον Μάιο από 55,8 τον Απρίλιο, ελαφρώς χαμηλότερα από την προκαταρκτική εκτίμηση για 54,9. Υπενθυμίζεται ότι οποιοδήποτε αποτέλεσμα είναι υψηλότερα από 50 μονάδες δείχνει ανάπτυξη και χαμηλότερα από αυτό δείχνει συρρίκνωση.

Σε αυτό το πλαίσιο, νωρίτερα η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία της Γερμανίας ενημέρωσε ότι το εμπορικό πλεόνασμά τηα ανήλθε στα 3,5 δισ. ευρώ τον Απρίλιο, διευρυμένο από τα 3,2 δισ. του Μαρτίου.

Την ίδια ώρα, στο επίκεντρο των επενδυτών βρίσκεται η δράση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Οι προσπάθειες των γερακιών της ΕΚΤ να εξασφαλίσουν μια αρχική αύξηση των επιτοκίων κατά μισή μονάδα θα αποτύχουν, καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής συμφωνούν σε μια σειρά μικρότερων αυξήσεων, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg σε οικονομολόγους.

Η ΕΚΤ θα αυξήσει το επιτόκιο καταθέσεων, τώρα βρίσκεται στο -0,5%, κατά 25 μονάδες βάσης τον Ιούλιο και ξανά τον Σεπτέμβριο, έδειξε η δημοσκόπηση.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ υποχωρεί 0,2%, στο 1,072 δολάριο, ενώ η στερλίνα διατηρείται στο $1,255. 

Λία Δεληγιάννη [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v