Άνοδος στις ευρωαγορές με το βλέμμα στην ΕΚΤ

Επέστρεψαν οι αγοραστές στις ευρωαγορές με τον FTSE 100 στο Λονδίνο και τον CAC 401 στο Παρίσι να κερδίζουν άνω του 1%. Υποχωρεί το ευρώ.

Κέρδη στις ευρωαγορές εν αναμονή της συνεδρίασης της ΕΚΤ την Πέμπτη.

O ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,92% στις 444 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 1% στις 7.608 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε υψηλότερα 1,34% στις 14.653 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη 0,98% στις 6.548 μονάδες.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τους Financial Times, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρόκειται αυτή την εβδομάδα να ενισχύσει τη δέσμευσή της να στηρίξει τις αγορές χρέους των ευάλωτων χωρών της ευρωζώνης, εάν πληγούν από sell off, καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ετοιμάζονται να αυξήσουν τα επιτόκια για πρώτη φορά εδώ και πάνω από μια δεκαετία.

To μεγαλύτερο μέρος των 25 μελών του διοικητικού συμβουλίου αναμένεται να υποστηρίξει πρόταση για τη δημιουργία ενός νέου προγράμματος αγοράς ομολόγων, εάν χρειαστεί για την αντιμετώπιση του κόστους δανεισμού κρατών-μελών όπως η Ιταλία, αν αυτό ξεφύγει από τον έλεγχο, σύμφωνα με αρκετούς που συμμετείχαν στις συζητήσεις.

Παράλληλα, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα ζητήσουν αυτή την εβδομάδα από την πρόεδρο Κριστίν Λαγκάρντ να χρησιμοποιήσει πιο σκληρή γλώσσα για να σηματοδοτήσει ότι δεν θα επιτραπεί ο κατακερματισμός και ότι το κόστος δανεισμού πιο ευάλωτων χωρών όπως η Ιταλία και η Ισπανία θα περιοριστεί, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

Οπως θυμίζει το Bloomberg, το spread μεταξύ των γερμανικών και ιταλικών ομολόγων διευρύνεται καθώς οι αγορές ετοιμάζονται για τον τερματισμό της ποσοτικής χαλάρωσης στη συνεδρίαση της ΕΚΤ αυτή την εβδομάδα και μια επακόλουθη αύξηση των επιτοκίων τον Ιούλιο. Το 10ετές spread ήταν πάνω από τις 200 μονάδες βάσης τη Δευτέρα σε σύγκριση με λιγότερο από 140 μονάδες βάσης στην αρχή του έτους.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή WTI κινείται χαμηλότερα 0,3% στα 118,60 δολ, και η τιμή του χρυσού υποχωρεί 0,2% στα 1,847 δολ.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ σημειώνει πτώση 0,2% έναντι του δολαρίου στο 1,0698 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v