Θετικά οι ευρωαγορές με το επίκεντρο στις ΗΠΑ

Η πιο πρόσφατη μέτρηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ που θα ανακοινωθεί στα τέλη της εβδομάδας θα είναι βασικός άξονας για τις αγορές. H Φρανκφούρτη ενισχύεται 0,9%, το Λονδίνο 1,2%, το Παρίσι 0,9%.

Θετικά οι ευρωαγορές με το επίκεντρο στις ΗΠΑ

Ανοδικά κινούνται οι ευρωπαϊκές μετοχές τη Δευτέρα, μετά το κλείσιμο των αγορών με πτώση την περασμένη Παρασκευή, αφότου τα στοιχεία έδειξαν ότι η αμερικανική οικονομία πρόσθεσε 390.000 θέσεις εργασίας τον Μάιο. Οι αμερικανικές και οι ευρωπαϊκές μετοχές υποχώρησαν, καθώς οι επενδυτές εκτίμησαν την πιθανότητα αύξησης των επιτοκίων ως αποτέλεσμα των καλύτερων από τα αναμενόμενα στοιχεία.

H Φρανκφούρτη ενισχύεται 0,9%, το Λονδίνο 1,2%, το Παρίσι 0,9%, η Μαδρίτη 0,8% και το Μιλάνο 0,9%.

Η πιο πρόσφατη μέτρηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ στο τέλος της εβδομάδας θα είναι βασικός άξονας για τις αγορές. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή του Μαΐου στις ΗΠΑ αναμένεται να είναι ελαφρώς χαμηλότερος από τον Απρίλιο και ορισμένοι οικονομολόγοι αναμένουν ότι θα μπορούσε να επιβεβαιώσει ότι ο πληθωρισμός έχει πιάσει το peak του.

Ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, που επίσης αναμένεται την Παρασκευή, θα βρεθεί στο επίκεντρο των επενδυτών.

Στην ευρωπαϊκή ειδησεογραφία, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρόκειται αυτή την εβδομάδα να ενισχύσει τη δέσμευσή της να στηρίξει τις αγορές χρέους των ευάλωτων χωρών της ευρωζώνης εάν πληγούν από sell off, καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ετοιμάζονται να αυξήσουν τα επιτόκια για πρώτη φορά εδώ και πάνω από μια δεκαετία.

Οπως γράφουν οι Financial Times, το μεγαλύτερο μέρος των 25 μελών του διοικητικού συμβουλίου αναμένεται να υποστηρίξει πρόταση για τη δημιουργία ενός νέου προγράμματος αγοράς ομολόγων εάν χρειαστεί για την αντιμετώπιση του κόστους δανεισμού κρατών μελών, όπως η Ιταλία, αν αυτό ξεφύγει από τον έλεγχο, σύμφωνα με αρκετούς που συμμετείχαν στις συζητήσεις.

Στην πολιτική ειδησεογραφία, ακυρώθηκε η επίσκεψη του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στη Σερβία, αφότου γειτονικές χώρες με τη Σερβία έκλεισαν τον εναέριο χώρο τους για το αεροσκάφος του, όπως ανέφερε ανώτατη πηγή του υπουργείου Εξωτερικών στο πρακτορείο ειδήσεων Interfax την Κυριακή.

Πρόταση μομφής κατά του πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον αναμένεται να ανακοινωθεί το πρωί της Δευτέρας, όπως μετέδωσε το ITV News.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ ενισχύεται οριακά, με την ισοτιμία στο 1,072 δολάριο, ενώ η στερλίνα με άνοδο κατά 0,3% βρίσκεται στο $1,253. 

Στην αγορά εμπορευμάτων, το αμερικανικό αργό κερδίζει 0,5%, στα 119 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το μπρεντ με ίδια κίνηση βρίσκεται στα $120.

Λία Δεληγιάννη [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v