Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βαρύ κλίμα στις ευρωαγορές, πτώση 2,8% σε Φρανκφούρτη και Παρίσι

Φόβοι για ύφεση. Οι επενδυτές βλέπουν ότι δεν υπάρχει προοπτική να τελειώσει σύντομα ο πόλεμος στην Ουκρανία καθώς και ότι οι πληθωριστικές πιέσεις είναι πιθανό να συνεχίσουν να αυξάνονται. Αρνητικά οι τιμές πετρελαίου.

Βαρύ κλίμα στις ευρωαγορές, πτώση 2,8% σε Φρανκφούρτη και Παρίσι

Σημαντική πτώση καταγράφουν οι ευρωπαϊκές μετοχές την Πέμπτη, καθώς οι ανησυχίες των επενδυτών για την παγκόσμια οικονομία συνεχίζονται. Η Φρανκφούρτη χάνει 2,8%, το Λονδίνο 2%, το Παρίσι 2,8%, η Μαδρίτη 2,2% και το Μιλάνο 2,8%.

Οι αρνητικές κινήσεις για την Ευρώπη έρχονται, καθώς το κλίμα της αγοράς παραμένει βαρύ – δεν υπάρχει προοπτική ο πόλεμος στην Ουκρανία να τελειώσει σύντομα και οι πληθωριστικές πιέσεις είναι πιθανό να συνεχίσουν να αυξάνονται. Καθώς οι κεντρικές τράπεζες προσπαθούν να καταπολεμήσουν επιθετικά τις αυξανόμενες τιμές με αυξήσεις επιτοκίων, υπάρχουν φόβοι για παγκόσμια επιβράδυνση.

Την Τετάρτη, οι ευρωπαϊκές μετοχές έκλεισαν με πτώση καθώς το κλίμα παρέμεινε καθοδικό, με τους επενδυτές να ανησυχούν για πιθανή ύφεση. Κατά τη διάρκεια της νύχτας στις αγορές Ασίας-Ειρηνικού, οι κινεζικές αγορές σημείωσαν άνοδο την Πέμπτη αφού τα κυβερνητικά στοιχεία έδειξαν ότι η εργοστασιακή δραστηριότητα αυξήθηκε τον Ιούνιο, αλλά οι περισσότεροι άλλοι δείκτες υποχώρησαν.

Όσον αφορά το τελευταίο τρίμηνο, ο Dow και ο S&P 500 βρίσκονται σε καλό δρόμο για τη χειρότερη τρίμηνη περίοδο τους από το πρώτο τρίμηνο του 2020, όταν τα lockdown λόγω της Covid οδήγησαν τις μετοχές σε πτώση.

Ο Nasdaq Composite υποχώρησε περισσότερο από 20% τους τελευταίους τρεις μήνες, στο χειρότερο αποτέλεσμα από το 2008.

Στην υπόλοιπη ειδησεογραφία, οι επενδυτές παρακολουθούν τις τελευταίες εξελίξεις από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη. Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ κάλεσαν τη Σουηδία και τη Φινλανδία να συμμετάσχουν στη συμμαχία αφού η Τουρκία απέσυρε τις αντιρρήσεις της για τα νέα μέλη και ο οργανισμός επανέλαβε την υποστήριξή του στην Ουκρανία και περιέγραψε τα σχέδιά του για ανανέωση της στρατηγικής αποτροπής και άμυνας.

Λία Δεληγιάννη [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v