Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μικρή άνοδος στις ευρωπαϊκές αγορές

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,3%, με τις μετοχές του χρηματοοικονομικού τομέα να σημειώνουν άνοδο 2,1%.

Μικρή άνοδος στις ευρωπαϊκές αγορές

Με κέρδη έκλεισαν οι ευρωπαϊκές μετοχές την Τρίτη μετά την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ότι αύξησε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,3%, με τις μετοχές του χρηματοοικονομικού τομέα να σημειώνουν άνοδο 2,1%. 

Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 κινήθηκε 0,01% υψηλότερα στις 7.270 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχώρησε 0,27% στις 13.246 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 κατέγραψε κέρδη 0,27% στις 6.201 μονάδες. 

Στον ευρωπαϊκό Νότο, ο ιταλικός FTSE MIB διολίσθησε 0,71% στις 21.196 μονάδες, ενώ ο ισπανικός IBEX κατέγραψε απώλειες 0,2% στις 8.012 μονάδες. 

Η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης την Πέμπτη, επιλέγοντας να υιοθετήσει μια πιο επιθετική στάση από αυτήν που είχε προαναγγείλει τον Ιούνιο.

Παράλληλα, η ΕΚΤ αποφάσισε να λανσάρει ένα νέο εργαλείο αγοράς ομολόγων κατά του κατακερματισμού της νομισματικής πολιτικής στην ευρωζώνη. Το νέο εργαλείο ονόματι TPI «θα ενεργοποιείται για την αντιμετώπιση ανεπιθύμητων δυνάμεων στην αγορά που θέτουν σε κίνδυνο τη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής. Η ΕΚΤ θα προβαίνει σε αγορές χρεογράφων ενός συγκεκριμένου κράτους μέλους που βιώνει μια επιδείνωση των χρηματοδοτικών συνθήκων που δεν δικαιολογούνται από τα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη του, με στόχο να αντιμετωπίσει τους κινδύνους για τον μηχανισμό μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής στον βαθμό που κρίνεται αναγκαίος. Το μέγεθος των αγορών θα εξαρτάται από το πόσο σοβαροί είναι οι κίνδυνοι για τη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής».

Στο ταμπλό, η μετοχή της σουηδικής Vialplay πραγματοποίησε άλμα 11% μετά την εξαγορά της Premier Sports.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v