Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θετικά οι ευρωαγορές με το βλέμμα στο Λονδίνο

Στο επίκεντρο ο FTSE 100 ενόψει της σημερινής απόφασης νομισματικής πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας. Η κεντρική τράπεζα αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης, κάνοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από το 1995.

Θετικά οι ευρωαγορές με το βλέμμα στο Λονδίνο

Υψηλότερα κινούνται οι ευρωπαϊκές μετοχές την Πέμπτη. Η Φρανκφούρτη ενισχύεται 1,1%, το Λονδίνο σταθερό, το Παρίσι κινείται θετικά κατά 1% και το Μιλάνο κατά 0,9%.

Οι θετικές κινήσεις για τις ευρωπαϊκές μετοχές έρχονται μετά τα κέρδη την Τετάρτη και τα ισχυρά οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ που ηρέμησαν τους φόβους των επενδυτών για επικείμενη ύφεση - κατά 2% ενισχύθηκαν οι βιομηχανικές παραγγελίες τον Ιούνιο, οδηγώντας επίσης τις αμερικανικές μετοχές σε άνοδο.

Στο επίκεντρο ο FTSE 100 ενόψει της σημερινής απόφασης νομισματικής πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας. Η κεντρική τράπεζα αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης, κάνοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από το 1995.

Μια τέτοια κίνηση θα ανέβαζε το κόστος δανεισμού στο 1,75% καθώς η κεντρική τράπεζα μάχεται τον αυξημένο πληθωρισμό και θα ήταν η πρώτη αύξηση κατά μισή μονάδα από τότε που ανεξαρτητοποιήθηκε από τη βρετανική κυβέρνηση το 1997. Η αναμενόμενη αύξηση έρχεται καθώς ο πληθωρισμός του Ηνωμένου Βασιλείου έφτασε σε υψηλό 40 ετών και στο 9,4% τον Ιούνιο.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι μετοχές της Ασίας-Ειρηνικού κινήθηκαν υψηλότερα την Πέμπτη μετά το ράλι στη Wall Street χθες και καθώς οι επενδυτές απομακρύνονται από τις εντάσεις για την αμφιλεγόμενη επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, στην Ταϊβάν.

Στο μέτωπο των δεδομένων, μικρότερη από την αναμενόμενη πτώση σε μηνιαία βάση σημείωσαν οι γερμανικές βιομηχανικές παραγγελίες τον Ιούνιο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη. 

Οπως μεταδίδει το Reuters, οι παραγγελίες για βιομηχανικά προϊόντα μειώθηκαν κατά 0,4% σε μηνιαία βάση σε εποχικά προσαρμοσμένους όρους, σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας. Σε δημοσκόπηση του ειδησεογραφικού πρακτορείου, οι αναλυτές είχαν προβλέψει πτώση 0,8% τον Ιούνιο.

Στο εταιρικό μέτωπο, η πρόβλεψη κερδών της Lufthansa θα συνεχίσει να αυξάνεται τους επόμενους μήνες εν μέσω έκρηξης της ζήτησης, ακόμη και καθώς οι ελλείψεις προσωπικού ωθούν τα αεροδρόμια να περιορίσουν τη χωρητικότητα.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, ο μεγαλύτερος όμιλος αεροπορικών εταιρειών της Ευρώπης δήλωσε ότι αναμένει «σημαντική αύξηση» στα κέρδη το τρίτο τρίμηνο σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι υψηλές τιμές των εισιτηρίων και τα μεγάλα κέρδη στο τμήματος εμπορευματικών μεταφορών της εταιρείας υπεραντιστάθμισαν τις αυξήσεις στο κόστος των καυσίμων το δεύτερο τρίμηνο.

Λία Δεληγιάννη [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v