Οπισθοχωρούν οι ευρωαγορές, με τα μάτια στη Fed

Πολλοί αναλυτές αναμένουν από τον πρόεδρο της Fed Τζ.Πάουελ στο οικονομικό συμπόσιο του Τζάκσον Χόλ να υιοθετήσει έναν επιθετικό τόνο για τα επιτόκια. Αν και άνοιξαν θετικά οι δείκτες πέρασαν σταδιακά σε κόκκινη περιοχή.

Οπισθοχωρούν οι ευρωαγορές, με τα μάτια στη Fed

Μολονότι ήταν πράσινες στην πορεία οι ευρωπαϊκές αγορές γύρισαν πτωτικά, καθώς η παγκόσμια προσοχή στρέφεται στην ομιλία του προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ στο οικονομικό συμπόσιο του Τζάκσον Χόλ.

Οι επενδυτές σε όλο τον κόσμο αναζητούν ενδείξεις σχετικά με τον ρυθμό των προσπαθειών σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας, καθώς προσπαθεί να περιορίσει τον πληθωρισμό.

Επίσης η αγορά προσβλέπει στην προοπτική μιας μελλοντικής αναστροφής στα επιτόκια όταν οι αυξήσεις των τιμών τεθούν υπό έλεγχο. Πολλοί αναλυτές αναμένουν από τον πρόεδρο Πάουελ να υιοθετήσει έναν επιθετικό τόνο και να επαναλάβει τη δέσμευση της Fed να ρίξει τον πληθωρισμό προς τον στόχο του 2%.

Μετα το θετικό άνοιγμα πάνω από 0,5% οι δείκτες μάζεψαν τα κέρδη και γύρισαν αρνητικά. Στη Γερμανία ο δείκτης Dax υποχωρεί 0,2%. O FTSE-100 σχεδόν αμετάβλητος. Ο Cac χάνει 0,3%. Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600, διολισθαίνει 0,2%. 

«Ο Πάουελ είναι πιθανό να διαψεύσει τις πρόωρες προσδοκίες για μια ήπια στάση στα επιτόκια, εστιάζοντας στην καταπολέμηση του υψηλού πληθωρισμού με τη Fed να παρακολουθεί τα δεδομένα», δήλωσε η Σίλβια Νταλ Αντζελο, επικεφαλής οικονομολόγος της Federated Hermes.

«Ενώ τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ ήταν ενθαρρυντικά, υποδηλώνοντας ότι ο πληθωρισμός μπορεί να είχε κορυφωθεί τον Ιούνιο, η Fed δεν βγει από το τούνελ: ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι πολύ αυξημένος, υπάρχουν ακόμη ανοδικές πιέσεις στις τιμές και οι προοπτικές για τις τιμές των εμπορευμάτων είναι αβέβαιες εν μέσω επίμονων γεωπολιτικών εντάσεων».

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των μετοχών των ΗΠΑ παρέμειναν σταθερά στις αρχές της προαγοράς μετά από μια θετική συνεδρίαση στη Wall Street την Πέμπτη, ενώ οι μετοχές στην Ασία-Ειρηνικό σημείωσαν .

Στη Γερμανία η καταναλωτική εμπιστοσύνη χτύπησε νέο αρνητικό ρεκόρ. Ο δείκτης βαρόμετρο GfK έπεσε στις -36,5 μονάδες για τον Σεπτέμβριο, το χαμηλότερο επίπεδο από το 1991, καθώς οι καταναλωτές αντιμετωπίζουν τεράστιους λογαριασμούς ενέργειας.

Η ρυθμιστική αρχή ενέργειας της Βρετανίας Ofgem ανακοίνωσε νέα αύξηση στο ανώτατο όριο της τιμής της ενέργειας, αποτυπώνοντας τη βαθύτερη κρίση κόστους ζωής στη χώρα καθώς διατηρούνται οι ανοδικές προοπτικές για τον πληθωρισμό.

Ο τυπικός λογαριασμός φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος στο Ηνωμένο Βασίλειο θα αυξηθεί στις 3.549 στερλίνες ετησίως από τον Οκτώβριο έναντι 1.971 λιρών σήμερα, επιβεβαίωσε η ρυθμιστική αρχή την Παρασκευή, καθώς οι καταναλωτές αντιμετωπίζουν μια αυξανόμενη κρίση λόγω του ενεργειακού κόστους.

Η Ofgem είπε ότι η αύξηση κατά 80% στο λεγόμενο ανώτατο όριο τιμών, το οποίο ορίζει το μέγιστο που θα πληρώσει ένα τυπικό νοικοκυριό από τον Οκτώβριο, οφείλεται στο ταχέως αυξανόμενο κόστος των τιμών χονδρικής του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v