Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οριακή πτώση στις ευρωαγορές

Σε αρνητικό έδαφος κινήθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με το βλέμμα στις Κεντρικές Τράπεζες. «Βουτιά» 5,3% για το πετρέλαιο. Υποχωρεί το ευρώ.

Πτώση στα ευρωπαικά χρηματιστήρια με τους επενδυτές να έχουν στρέψει την προσοχή τους στα πρακτικά των τελευταίων συνεδριάσεων των ΕΚΤ και Fed που θα δημοσιευτούν εντός της εβδομάδας.

O ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε μόλις 0,06% στις 433 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 0,12% στις 7.376 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε χαμηλότερα 0,36% στις 14.376 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 1,04% στις 6.644 μονάδες.

«Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αυξήσει ξανά τα επιτόκια τον Δεκέμβριο και τον επόμενο χρόνο για να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό, αλλά αυτές οι αυξήσεις μπορεί να είναι μικρότερες από τις πιο πρόσφατες», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της τράπεζας Φίλιπ Λέιν σε συνέντευξη που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα.

Οπως θυμίζει το Reuters, με τον πληθωρισμό σε διψήφιο αριθμό, η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια κατά 200 μονάδες βάσης μέσα σε μόλις τρεις μήνες από ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Σύμφωνα με τον Λέιν, η επόμενη αύξηση των επιτοκίων θα είναι μικρότερη από τις αυξήσεις-ρεκόρ των 75 μονάδων βάσης που αποφασίστηκαν στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις της ΕΚΤ, αλλά δεν θα είναι η τελευταία.

Παράλληλα, κατά 4,2% υποχώρησαν οι τιμές παραγωγού στη Γερμανία τον Οκτώβριο σε μηνιαία βάση, λόγω κυρίως των μειωμένων τιμών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου. Είναι η πρώτη φορά από τον Μάιο του 2020 που κινούνται καθοδικά και η μεγαλύτερη μηνιαία πτώση στην Ιστορία του δείκτη τιμών παραγωγού της χώρας.

Στην αγορά εμπορευμάτων, τo αργό WTI «βουλιάζει» 5,3% στα 75,82 δολάρια ανά βαρέλι και ο χρυσός σημειώνει πτώση 1,1% στα 1.735 δολ./oz.

Επιπλέον, το ευρώ κινείται χαμηλότερα 0,9% σε σχέση με το δολάριο στο 1,0238 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v