Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θετική αντίδραση στην Ευρώπη μετά τα στοιχεία από ΗΠΑ

Διευρύνθηκαν τα κέρδη στις μεγάλες αγορές της Γηραιάς Ηπείρου μετά τα στοιχεία από την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ, τα οποία δείχνουν ότι περιορίστηκε ο ρυθμός δημιουργίας θέσεων εργασίας.

Θετική αντίδραση στην Ευρώπη μετά τα στοιχεία από ΗΠΑ

Οι ευρωπαϊκές αγορές δεν αντέδρασαν ιδιαίτερα στα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη που έδειξαν περαιτέρω επιβράδυνση στις αυξήσεις των τιμών καταναλωτή στην ευρωζώνη.

Αποτίμησαν όμως θετικά τα στοιχεία για τη μείωση των νέων θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ.  Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωνε αρχικά κέρδη 0,2% και τώρα ανεβαίνει 0,4%. O FTSE 100 κινείται ανάλογα, ενώ ο DAX πέρασε σε θετικό έδαφος. Μικρή άνοδος καταγράφονται σε Γαλλία, Ισπανία και Ιταλία.

Τα φαινομενικά καλά νέα από την Eurostat σημειώνουν αναλυτές, σκιάζονται από το ότι το μεγαλύτερο μέρος της πτώσης προήλθε από τις χαμηλότερες τιμές της ενέργειας, ενώ όλα τα βασικά στοιχεία του πυρήνα του πληθωρισμού επιταχύνθηκαν.

Ο πληθωρισμός εξαιρουμένων των ευμετάβλητων τιμών των τροφίμων και της ενέργειας ανήλθε στο 6,9% από 6,6%, ενώ ένα ακόμη στενότερο μέτρο που εξαιρεί επίσης τις τιμές του αλκοόλ και του καπνού αυξήθηκε στο 5,2% από 5%. Ο πληθωρισμός των υπηρεσιών και των μη ενεργειακών βιομηχανικών αγαθών, ο οποίος παρακολουθείται στενά από την ΕΚΤ για να μετρήσει τη διάρκεια της αύξησης των τιμών, επιταχύνθηκε, εντείνοντας τις ανησυχίες ότι η αύξηση των τιμών είναι πιο επίμονη από ό,τι φοβόταν.

Παράλληλα, τα minutes από την τελευταία συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, που δημοσιεύθηκαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, έδειξαν ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού δεν σκοπεύουν να αλλάξουν στάση.

Η έκθεση για τα μισθολόγια στις ΗΠΑ που δημοσιεύθηκε χθες έδειξε ότι οι εργοδότες πρόσθεσαν 235.000 θέσεις εργασίας τον Δεκέμβριο – υπογραμμίζοντας τη δύναμη της αγοράς εργασίας παρά την προσπάθεια της Fed να τιθασεύσει τον πληθωρισμό.

Οι μετοχές στην Ασία σημείωσαν άνοδο, με επικεφαλής τον δείκτη Kospi της Νότιας Κορέας, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των μετοχών των ΗΠΑ έδειξαν θετικό άνοιγμα στη Wall Street καθώς οι έμποροι αναμένουν την έκθεση βασικών θέσεων εργασίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v