Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοδικά οι ευρωαγορές με το επίκεντρο σε πληθωρισμό και επιτόκια

Η Φρανκφούρτη ενισχύεται 0,7%, το Λονδίνο 0,4%, το Παρίσι 0,2%, η Μαδρίτη 0,3% και το Μιλάνο 0,1%. Ανάπτυξη-έκπληξη για τη βρετανική οικονομία τον Νοέμβρη.

Ανοδικά οι ευρωαγορές με το επίκεντρο σε πληθωρισμό και επιτόκια

Θετικά κινούνται τα πιο μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά το κλείσιμο της προηγούμενης συνεδρίασης στο υψηλότερο επίπεδό τους από τον Απρίλιο του 2022.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε τη διαπραγμάτευση της Πέμπτης με άνοδο 0,7% στις 450,22 μονάδες, μετά τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ.

Η έκθεση του δείκτη τιμών καταναλωτή του Δεκεμβρίου ήταν σε ευθυγράμμιση με τις προσδοκίες των οικονομολόγων για μηνιαία πτώση 0,1%, αλλά αύξηση 6,5% στις τιμές καταναλωτή σε ετήσια βάση, σε σύγκριση με μηνιαία άνοδο 0,1% τον Νοέμβριο και ετήσια κατά 7,1%.

Οι επενδυτές σε όλο τον κόσμο παρακολουθούν στενά τα δεδομένα του πληθωρισμού για ενδείξεις για το πόσο καιρό και πόσο μακριά θα φτάσει η αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής από τις κεντρικές τράπεζες.

Ο Πρόεδρος της Federal Reserve Bank of Philadelphia Ed Harker ανέφερε σε μια ομιλία της την Πέμπτη ότι οι σημαντικές αυξήσεις των επιτοκίων βρίσκονται στο πίσω μέρος, με τον πληθωρισμό φαινομενικά να έχει ξεπεράσει το αποκορύφωμά του, υποδηλώνοντας ότι ενώ η Federal Reserve θα πρέπει να συνεχίσει την πεζοπορία, θα μπορούσε να το κάνει σε 25 βάσεις αυξήσεις πόντων σε μελλοντικές συναντήσεις.

Οι μετοχές της Ασίας-Ειρηνικού ήταν ως επί το πλείστον υψηλότερες την Παρασκευή, αν και ο Nikkei 225 της Ιαπωνίας υποχώρησε 1,25%.

Στο μέτωπο των δεδομένων, ανάπτυξη-έκπληξη για τη βρετανική οικονομία τον Νοέμβρη. Το ΑΕΠ αυξήθηκε 0,1% σε μηνιαία βάση, ενώ οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters είχαν προβλέψει ότι θα μειωνόταν κατά 0,2%.

Λία Δεληγιάννη [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v