Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θετική τάση στις ευρωαγορές με το επίκεντρο στο Νταβός

Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στην Ελβετία αποτελεί βασικό επίκεντρο για τις αγορές αυτή την εβδομάδα. Η Φρανκφούρτη ενισχύεται 0,2%, το Λονδίνο επίσης, το Παρίσι 0,3%, η Μαδρίτη 0,4% και το Μιλάνο 0,6%.

Θετική τάση στις ευρωαγορές με το επίκεντρο στο Νταβός

Το ανοδικό κλίμα που διαμορφώθηκε στις αγορές της Ασίας-Ειρηνικού ακολουθούν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με στήριξη από τα καλύτερα στοιχεία πληθωρισμού στις ΗΠΑ που δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα και ενίσχυσαν το επενδυτικό κλίμα.

Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF) στην Ελβετία αποτελεί βασικό επίκεντρο για τις ευρωπαϊκές αγορές αυτή την εβδομάδα. Αρχηγοί κρατών και επιχειρηματίες θα βρεθούν με ακαδημαϊκούς στο Νταβός. Τα βασικά θέματα που θα συζητήσουν είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία, η οικονομική αστάθεια, η αβεβαιότητα και η κλιματική αλλαγή, μεταξύ άλλων.

Το φετινό WEF λαμβάνει χώρα εν μέσω κρίσης κόστους ζωής για πολλούς, ενώ ορισμένοι ηγέτες δεν παρευρίσκονται στην ετήσια συνεδρίαση καθώς οι κρίσεις συνεχίζονται στο εσωτερικό. Ο Γερμανός Καγκελάριος Ολαφ Σολτς είναι ο μόνος αρχηγός της Ομάδας των Επτά που θα παρευρεθεί στο φόρουμ φέτος.

Σε νέο υψηλό οκτώ μηνών έφτασε το ευρώ έναντι του δολαρίου την Κυριακή, διαπραγματεύοντας στο 1,0874 δολάριο, εν μέσω των πιο πρόσφατων οικονομικών δεδομένων και της εκτίμησης ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ενδέχεται να εφαρμόσει μια λιγότερο επιθετική νομισματική πολιτική στη συνεδρίαση του Φεβρουαρίου.

Στο μέτωπο των δεδομένων, κατά 12,8% αυξήθηκαν οι τιμές πώλησης στο χονδρικό εμπόριο τον Δεκέμβριο στη Γερμανία σε ετήσια βάση, κατεβάζοντας ταχύτητα από τις ετήσιες ανόδους του Νοεμβρίου και του Οκτωβρίου του 2022, όταν είχαν ενισχυθεί κατά 14,9% και 17,4%, αντίστοιχα.

Στην υπόλοιπη ειδησεογραφία, η μάχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με τον πληθωρισμό μπορεί να τελειώσει μέσα σε ένα εξάμηνο, με τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να αντιστρέφουν τις αυξήσεις των επιτοκίων από τον Ιούλιο, σύμφωνα με οικονομολόγους που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg. Το επιτόκιο καταθέσεων θα φτάσει στο peak του 3,25% - από το τρέχον επίπεδο του 2% σε τρία βήματα.

Λία Δεληγιάννη [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v